Γιάννης Σγουρός : Πρόταση 11 σημείων για τη στήριξη του πολιτισμικού γίγνεσθαι στην Περιφέρεια Αττικής

0

Με στόχο να αποτελέσει ο πολιτισμός διέξοδο για τους πολίτες όλων των ηλικιών αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία αλλά και με το βλέμμα στον πληττόμενο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κλάδο του πολιτισμού και των τεχνών παρουσίασε η Παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ένα συνεκτικό πρόγραμμα 11 σημείων, με σεβασμό στον φορολογούμενο πολίτη, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις στην Περιφέρεια Αττικής.
Με απόλυτη προτεραιότητα στη υγεία των πολιτών και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών, τις προδιαγραφές και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η πρόταση περιελάμβανε τα εξής:

 • Οκτώ ποιοτικές μουσικές συναυλίες, μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με συμμετοχή διαφορετικών καλλιτεχνών.
 • Οκτώ θεατρικές παραστάσεις, μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με συμμετοχή διαφορετικών θεατρικών ομάδων.
 • Παιδικές παραστάσεις σε συνεργασία με τους Δήμους.
 • Παραδοσιακές μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με δήμους της Αττικής, πολιτιστικούς φορείς και εθνικοτοπικές οργανώσεις.
 • Στήριξη των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής. Αρμάτα, Μιαούλεια, Σαλαμίνια, Φεστιβάλ Φιστικιού, κ.α.
 • Χρησιμοποίηση του θεάτρου του Αττικού Άλσους για δύο εβδομάδες Αύγουστο και Σεπτέμβριο από θιάσους που θα επιλεγούν κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
 • Συμφωνία με τη δημόσια τηλεόραση και άλλα τηλεοπτικά κανάλια, για να προβληθούν καλλιτεχνικά προγράμματα στα οποία η Περιφέρεια θα καλύψει τα έξοδα των γυρισμάτων.
 • Επαναφορά του θεσμού του «Πρεσβευτή του Ελληνισμού». Να επανέλθει ο θεσμός «Πρεσβευτής του Ελληνισμού» που ξεκίνησε το 1997, αφιερωμένος στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη που αναγνωρίστηκε ως «Πρώτη Πρέσβειρα του Ελληνισμού», σε συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβείες στον κόσμο, ώστε να τιμώνται κάθε χρόνο σε ειδική εκδήλωση οι προσωπικότητες που τιμούν και στηρίζουν την Ελλάδα από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης και της τέχνης.
 • Διοργάνωση φεστιβάλ μουσικής. Προτείνουμε να διοργανωθούν μουσικές βραδιές για δύο εβδομάδες σε ένα θεατρικό χώρο και όχι μόνο, όπου θα παρουσιαστούν αφιερώματα που σημάδεψαν τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό.
 • Μουσικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Αττική, με εκδηλώσεις που θα παρουσιάζουν ελληνικά μουσικά έργα μεγάλων δημιουργών, εξηγώντας πότε, πως και από ποιούς γράφτηκαν, όπως Χατζηδάκης, Θεοδωράκης, Τσιτάνης, κ.α.
 • Θεσμοθέτηση ετήσιας εμβληματικής εκδήλωσης της Περιφέρειας Αττικής στον Ιερό Λόφο της Πνύκας, με την πρόσκληση διακεκριμένων ομιλητών στον τόπο που αναπτύχθηκε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, και κλείσιμο με μουσική εκδήλωση.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι «Ο ρόλος των τεχνών στη ζωή μας είναι σπουδαίος. Η Τέχνη ψυχαγωγεί, αναπαύει, ταξιδεύει, διαπαιδαγωγεί. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αγκαλιάζει την ανάγκη των πολιτών για διέξοδο στην καθημερινότητά τους και στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, ώστε να μην σβήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε».

Υ.Γ. Ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι ο πολιτισμός – αθλητισμός ενώνει.

Share.

Comments are closed.