Μετωπική κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για Μιωνή – Στο «κάδρο» και ο Τσίπρας – Η απάντηση της Κουμουνδούρου

0

Στο κόκκινο οι σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις αποκαλύψεις του Σάμπυ Μιωνή. Στο «κάδρο» μπήκε και ο Αλέξης Τσίπρας, από τον οποίο η κυβέρνηση ζήτησε να πάρει θέση στα όσα αποκάλυψε ο επιχειρηματίας μέσω του ηχητικού ντοκουμέντου που έδωσε στη δημοσιότητα για τη συνομιλία που είχε με τον Νίκο Παππά. Επιπλέον, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, η κυβέρνηση ζήτησε την διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε από το Μεσολόγγι και με αφορμή την οικονομία έκανε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για ανύπαρκτα σκάνδαλα, ενώ η Κουμουνδούρου επίσημα ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο τον Νίκο Παππά.
Στο μεταξύ, το usb Μιωνή βρίσκεται ήδη στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλη Ιωαννίδη.
Μάλιστα, η ηχογραφημένη συνομιλία καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο θα μελετηθούν από τον εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Πέτσας: Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτο ότι υπάρχουν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, μίλησε για πολιτικές ευθύνες.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι «οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτο ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή και θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί. Η Προανακριτική Επιτροπή δεν ερευνά πολιτικές ευθύνες, αλλά ποινικές. Είναι θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής πώς θα κινηθεί και τι θα κάνει, προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό της πόρισμα».
Λίγη ώρα αργότερα, με δήλωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε την διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ. «24 ώρες μετά την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους επί των ημερών της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Τα ερωτήματα, όμως, είναι αμείλικτα . Γνώριζε την ύπαρξη παρακράτους ο κ. Τσίπρας; Αν ναι τι έκανε γι αυτό; Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη; Σε κάθε περίπτωση ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Πέτσας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά από τη ΝΔ να συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο τον Νίκο Παππά
Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί διαγραφής Νίκου Παππά απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «σήκωσε το γάντι» και πλέον ζητά από τη ΝΔ να διευρύνει το κατηγορητήριο και να τον συμπεριλάβει σε αυτό. «Θα προτείναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που φέρνει στη Βουλή παράνομες ηχογραφήσεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, όταν μιλά για «παρακράτος» και ζητά διαγραφές, να είναι λίγο πιο προσεκτικός», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει:

«Ειδικά όταν το πανελλήνιο πλέον γνωρίζει πως ο ίδιος καλύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη, αν και φέρει όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ανύπαρκτων ΜΜΕ, τη λίστα των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα».
«Σε ό,τι δε αφορά την ουσία, αντί η ΝΔ να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές μαφιόζικες και ανύπαρκτα σκάνδαλα

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι

Από την πλευρά του, επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, με αφορμή την οικονομία εξαπέλυσε από το Μεσολόγγι, που επισκέφτηκε σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Φοβάμαι ότι ο Σεπτέμβρης που θα έρθει θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων ετών και πολύ φοβάμαι ότι σε πέντε μόλις μήνες καταστρέφονται όλες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα πέντε χρόνια για να βγούμε από την κρίση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «βλέποντας αυτή την εξέλιξη προφανώς και θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού. Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες, μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων, για να κρύψει το ένα και μοναδικό σκάνδαλο. Το μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα είναι ότι παρέλαβε 37 δισεκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια Ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική. Σπαταλάει τα χρήματα αυτά χωρίς όμως να στηρίζει, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Και σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά τη ζωή, το αύριο, την προοπτική της μεγάλης πλειοψηφίας των ελληνίδων και των Ελλήνων θα κληθεί να δώσει απαντήσεις».

Στα χέρια του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών το usb Μιωνή
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τον πλήρη φάκελο των στοιχείων που έχει στη διάθεση της σχετικά με τις καταγγελίες Μιωνή καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο της συνομιλίας του επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, απέστειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Τα στοιχεία αυτά θα μελετηθούν από τον εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. Αν δηλαδή το επίμαχο υλικό θα αποτελέσει αντικείμενο ποινικής έρευνας και εφόσον τεθεί υπό διερεύνηση ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις, τα ερευνώμενα ζητήματα δηλαδή, που θα δοθούν στον εισαγγελικό λειτουργό που θα αναλάβει την διενέργεια της.
Σύμφωνα με νομικές πηγές, εφόσον πιστοποιηθεί η γνησιότητα του ηλεκτρονικού αρχείου από την αρμόδια Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το υλικό που περιέχεται σε αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα αν είναι ή όχι παρανόμως αποκτηθέν, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς.
Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019 ( σσ τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα ΦΕΚ 18 Νοεμβρίου 2019 ) το οποίο ορίζει ότι αποδεικτικό μέσο που αφορά κακουργηματικές πράξεις μπορεί να ληφθεί υπόψη από εισαγγελείς. Το άρθρο ορίζει ότι η χρήση του αποδεικτικού μέσου γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.

Στην αντεπίθεση και πάλι ο Πέτσας: Ο Τσίπρας πέταξε την μπάλα στην εξέδρα για τον Νίκο Παππά
Ανταπάντηση στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, από το Μεσολόγγι ήλθε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, στην οποία επισημαίνει:

«Ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του».

Share.

Comments are closed.