Νίκος Φασφαλής*: Οι μόνιμοι διορισμοί Εκπαιδευτικών είναι υποχρέωση της πολιτείας, δεν είναι παροχή!

0

Ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των Εκπαιδευτικών είναι η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και ταυτόχρονα η θέσπιση κατώτατου ορίου μαθητών ανά τμήμα .
Όλοι τώρα έχουν κατανοήσει ότι η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης δεν είναι φυσικά η αναβάθμιση του Σχολείου, όπως τιτλοφορείται το εν λόγω νομοθέτημα, αλλά οι μετακινήσεις μαθητών και ο περιορισμός του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Νομοθέτησε ένα φτωχότερο Δημόσιο Σχολείο με μεγαλύτερα και λιγότερα τμήματα που θα χρειαστεί λιγότερους Εκπαιδευτικούς.
Η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα ότι σε λίγο καιρό ποιος θα θυμάται ότι εν μέσω πανδημίας νομοθέτησε όλα αυτά χωρίς κανέναν διάλογο, προσπαθεί τώρα να χρεωθεί στα θετικά της την πρόσληψη μεγάλου αριθμού αναπληρωτών και την πρόθεσή της για πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών.
Ο μεγάλος αριθμός (25.188) συναδέλφων αναπληρωτών που προσλήφθηκαν φέτος, όπως φαίνεται στον διπλανό πίνακα πίνακα (Κλικ για να μεγαλλωσει ο πίνακας), δεν  πρέπει να αποτελεί καύχημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αφού τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν μόνιμοι διορισμοί ήταν το 2010 (ΠΕ70 1025, ΠΕ60 338, ΠΕ16 11,ΠΕ06 3, ΠΕ11 2. Συνολικά 1379) αλλά επιβεβαιώνουν το κυρίαρχο αίτημα του Κλάδου για πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών.
Τα δε στοιχεία των 14.535 αποχωρήσεων από την Εκπαίδευση, όπως φαίνεται στον διπλανό πίνακαπίνακα (Κλικ για να μεγαλλωσει ο πίνακας), τα τελευταία 10 χρόνια στις οποίες πρέπει να προστεθούν και άλλες 1300 περίπου αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για το 2020, αποδεικνύουν ότι επιβάλλεται εκ των πραγμάτων η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών! 

Είναι βέβαιο ότι στα πλαίσια ενός επικοινωνιακού σχεδιασμού η αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας θα βαπτιστεί μέσα από αυτοαναιρούμενα μερικές φορές κείμενα και δηλώσεις ως μεγάλη παροχή.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν χωρίς καμία αμφισβήτηση την πραγματική κατάσταση στην Εκπαίδευση και δεν επιτρέπουν κανένα επικοινωνιακό παιχνίδι.

Ως Αιρετός εκπρόσωπος του Κλάδου ζητώ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των αποσπάσεων εντός του Ιουνίου, την πρόσληψη αναπληρωτών μέσα στον Αύγουστο και πάνω απ’ όλα των μόνιμων διορισμών εδώ και τώρα χωρίς νέες καθυστερήσεις!
Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα για το Σχολείο που θέλουμε και αξίζει στα παιδιά μας!

* Ο Νίκος Φασφαλής είναι αιρετός ΚΥΣΠΕ με τη παράταξη της Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. (ΔΗ.ΣΥ.)

Share.

Comments are closed.