Τρελαμένοι οι οδηγοί με τον Μεγάλο Περίπατο – Εναλλακτικές διαδρομές προτείνει ο δήμος Αθηναίων – Οι αντιδράσεις

0

«Πονοκέφαλο» έχει δημιουργήσει στους Αθηναίους και σε όσους κινούνται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», μόλις μια ήμερα μετά τις δραστικές και ριζικές παρεμβάσεις της δημοτικής Αρχής.
Το έντονο μποτιλιάρισμα στην Πανεπιστημίου μετέτρεψε τον αρχικό ενθουσιασμό των προηγούμενων ημερών σε εκνευρισμό. Αρκετοί οδηγοί παρέμειναν για ώρα ανήμποροι να αντιδράσουν πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου τους, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη να μπαίνει στο στόχαστρο πολλών χρηστών των social media που μιλούν πλέον για τον «Μεγάλο Ταλαι-περίπατο» της Αθήνας. Βασιλίσσης Όλγας και Πανεπιστημίου έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα για πεζούς και ποδηλάτες, αλλά και μια νέα για τους οδηγούς που πλέον διχάζονται για το έργο.
Ήταν σχεδόν δεδομένο ότι η πρεμιέρα των εργασιών σε κεντρικούς δρόμους θα δημιουργούσε προβλήματα, γι’ αυτό χθες προτάθηκαν και… εναλλακτικές διαδρομές στους οδηγούς προκειμένου να μην επαναληφθεί το χάος στην Πανεπιστημίου.

Ο «Μεγάλος Περίπατος» στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας
Την ίδια ώρα, ευρύτατη συζήτηση για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκλήθηκαν στην Αθήνα, από την πιλοτική εφαρμογή του «Μεγάλου Περίπατου», απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της.
«Δεν ήταν ευχάριστο το πρόβλημα που προκλήθηκε», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Ακούμε την κριτική και αυτά που μας λένε οι πολίτες» και η Ομάδα των Επιστημόνων «παρακολουθεί την πιλοτική εφαρμογή του έργου, όχι μέρα με τη μέρα, αλλά ώρα με την ώρα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα μεγάλο έργο που συζητείτο επί 35 χρόνια και τώρα γίνεται και επιφέρει μεγάλες αλλαγές προς όφελος των ίδιων των κατοίκων της πόλης.

Η άποψη της αντιπολίτευθσης

  • Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος ανάφερε ότι ενδέχεται να μην ήταν κατάλληλο το timing που ξεκίνησε η εφαρμογή του.
  • Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» Παύλος Γερουλάνος τόνισε πώς «ούτε στιγμή δεν πρέπει να κάνουμε πίσω» αλλά απαιτείται Συγκοινωνιακή Μελέτη».
  • Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκανε λόγο για βεβιασμένες κινήσεις χωρίς να υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία, ζητώντας παράλληλα να εξαιρεθεί η οδός Αθηνάς.
  • Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα και πάλι Αθήνα» Γιώργος Βουλγαράκης θεώρησε «Αναμενόμενα» τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και
  • Ο Γιώργος Καραμπελιάς, επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα για την Ελλάδα» έκανε λόγο για «εσφαλμένη κίνηση», προβλέποντας ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα θα επιδεινωθούν.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων
Η πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου, επιτρέπει στην επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που κατήρτισε την συνολική μελέτη, να καταγράφει και να αξιολογεί καθημερινά όλες τις διαστάσεις του έργου και τις δυνατότητες που δίνει στην πόλη να αποκτήσει την ισορροπία μετακίνησης μεταξύ πεζών, ποδηλατών, οδηγών και επιβατών.
Ήδη, οι πιλοτικές παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου στην Βασιλίσσης Όλγας, αντιμετωπίστηκαν θετικά από εκατοντάδες πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Για την πρώτη ημέρα της πιλοτικής εφαρμογής των ρυθμίσεων στην οδό Πανεπιστημίου, που αποτελεί μια πολύ πιο κεντρική αρτηρία στο κέντρο της πόλης, οι συγκοινωνιολόγοι του ΕΜΠ, αξιολογούν τα δεδομένα και θα συνεχίσουν να το κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Μεγάλος Περίπατος ξεκίνησε για να απελευθερώσει και να αποδώσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας ελεύθερο χώρο. Χώρο που θα αλλάξει την καθημερινότητα, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα διασφαλίζει το δικαίωμα μετακίνησης για όλους, όπως γίνεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για πρώτη φορά στην Αθήνα, μία τόσο μεγάλης κλίμακας αστική παρέμβαση, υλοποιείται σταδιακά, με την πιλοτική εφαρμογή της, για να τη βιώσουμε όλοι και να παρακολουθήσουμε όλοι την εξέλιξή της βήμα προς βήμα. Ζητούμε την υπομονή και την κατανόηση των διερχομένων οδηγών, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Εναλλακτικές διαδρομές λόγω του «Μεγάλου Περιπάτου»
Όπως προαναφέρθηκε, μετά το χθεσινό μποτιλιάρισμα εναλλακτικές διαδρομές πρότεινε ο δήμος Αθηναίων στους οδηγούς προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν εκ νέου όσο βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα της μεγάλης αστικής παρέμβασης.
Για τη διευκόλυνση των οδηγών προτείνονται οι εξής εναλλακτικές διαδρομές:
Από Νότια Προάστια:
προς Ομόνοια
Χαμοστέρνας– Πειραιώς
προς Παγκράτι– Αμπελόκηπους
α) Συγγρού – Καλλιρόης – Βασ. Κωνσταντίνου
β) Συγγρού – Πετμεζά – Καλλιρόης – Βασ. Κωνσταντίνου
προς Πλάκα
Αμαλίας (άνοδος) – Βασ. Γεωργίου – Φιλελλήνων – Αμαλίας (κάθοδος) (Όπως μέχρι σήμερα)
Από Νότια Προάστια μέσω Βουλιαγμένης:
α) Διάκου – Αμαλίας (όπως μέχρι σήμερα)
β) Αρδητού – Βασ. Κωνσταντίνου – Πλατεία Σκουζέ – Ρηγίλλης – Βασ.Σοφίας (όπως μέχρι σήμερα)
Από Βόρεια προς Κέντρο
α) μέσω Λ.Αλεξάνδρας – Πατησίων
β) μέσω Βασ.Σοφίας – Σόλωνος
γ) μέσω Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους
Από Βόρεια προς Νότια
Βασ.Κωνσταντίνου – Αρδητού – Καλλιρόης – Συγγρού (όπως μέχρι σήμερα)
Από Σύνταγμα προς Παγκράτι
α) Φιλελλήνων Σουρή – Αμαλίας – Σύνταγμα – Βασ.Σοφίας- Ριζάρη
β) Αμαλίας –Διάκου – Βουλιαγμένης- Φιλολάου (ή Α Νεκροταφείο)

Οι προειδοποιήσεις του Παύλου Γερουλάνου για τις αλλαγές
Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη και μέλη του ΔΣ είχε σήμερα ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ» είχε τονίσει:

«Είναι απαραίτητο όταν δρομολογούνται αλλαγές όπως ο λεγόμενος Μεγάλος Περίπατος να λαμβάνεται υπόψη η γνώση και άποψη αυτών που επηρεάζονται από τις αλλαγές αυτές, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άρα, σε τέτοιου είδους αλλαγές όπως το σχέδιο για το κέντρο της Αθήνας η συμβολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών χρήζει μεγάλης προσοχής. Η συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρό του Σταύρο Καφούνη και μέλη του ΔΣ ήταν καίρια αφού μου ανέλυσαν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στο Δήμο Αθηναίων σχετικά με τον Μεγάλο Περίπατο, καθώς και τις ενέργειες που χρειάζονται για τη βελτίωση του σχεδίου. Η διασφάλιση των τρόπων να φτάσει ο πολίτης στο Κέντρο της Αθήνας είναι εξαιρετικής σημασίας και χρειάζεται να μελετηθεί επισταμένως.»

Το ΚΙΝΑΛ κατά Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο
Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι ο δήμος Αθηναίων δεν έκανε σωστή προετοιμασία, ούτε η στιγμή ήταν κατάλληλη.
«Είναι ώρα η Κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι όλα για το «φαίνεσθαι» και την επικοινωνία. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ταλαιπωρεί τους πολίτες» επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής για τον Μεγάλο Περίπατο:
Οι μεγάλες παρεμβάσεις στην Αθήνα, απαιτούν όραμα, στόχο, αλλά και σωστή προετοιμασία. Για να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. 
Η Παράταξή μας το έχει αποδείξει αυτό στην πράξη.
Η σωστή προετοιμασία είναι απόλυτα σαφές ότι έλειψε από τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στον Δήμο της Αθήνας.
Ούτε διάλογος υπήρξε, ούτε ενημέρωση έγινε, ούτε η στιγμή ήταν κατάλληλη.
Είναι ώρα η Κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι όλα για το «φαίνεσθαι» και την επικοινωνία. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ταλαιπωρεί τους πολίτες
».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner