Να λειτουργήσει 2ο ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας τη νέα σχολική χρονιά σε κατάλληλο κτίριο και να μονιμοποιηθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.
Σημείωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την ίδρυση νέων ΚΕΣΥ, αλλά δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναβαθμισμένη, ποιοτική λειτουργία και η κτιριακή υποδομή. Πρόσθεσε πως για το 2ο ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας η κατάσταση παραμένει εκρηκτική καθώς η διαδικασία μίσθωσης κτιρίου, με τον αναγκαίο έλεγχο καταλληλότητας και τις αντίστοιχες προδιαγραφές, ξεκίνησε τον Γενάρη του 2019, χωρίς να έχει υπάρξει καμία εξέλιξη επί του θέματος.
Συγκεκριμένα, στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται:
«Το 2ο ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) με έδρα την Αγία Παρασκευή εξυπηρετεί επτά δήμους (Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού, Βριλησσίων, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Νέου Ψυχικού) με συνολικό μαθητικό πληθυσμό 35.668 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, εκ των οποίων τουλάχιστον το 5% και μάλιστα το πιο ευάλωτο τμήμα του -τα παιδιά με αναπηρία- θα απευθυνθεί στο Κέντρο για να απολάβει τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων αιτημάτων από μαθητές/ μαθήτριες της περιφέρειας ευθύνης του ΚΕΣΥ ανέρχεται σε 4.356.
Μια σύντομη αναδρομή, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την ίδρυση νέων ΚΕΣΥ, κάτι το απόλυτα αναγκαίο, αλλά δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναβαθμισμένη, ποιοτική λειτουργία και η κτιριακή υποδομή, η οποία σίγουρα, αλλά όχι μόνο, είναι μια από τις βασικότερες. Το 2ο ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας, με τεράστιες δυσκολίες ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 5.12.2018. Έκτοτε, με την αλλαγή σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Η διαδικασία μίσθωσης κτιρίου, με τον αναγκαίο έλεγχο καταλληλότητας, και τις αντίστοιχες προδιαγραφές, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019, χωρίς να έχει υπάρξει καμία εξέλιξη επί του θέματος, καθώς έχει σταματήσει στην επιτροπή καταλληλότητας για τον έλεγχο και την αξιολόγηση, με τελευταία σχετική ενέργεια από την Περιφέρεια Αττικής τον Ιανουάριο του 2020.
Με δεδομένη την κατάσταση, από τον Σεπτέμβριο του 2019, σε βάρος της σωστής λειτουργίας του ΚΕΣΥ, αλλά και των παιδιών με αναπηρία, διατέθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι χώροι όπως γραφεία συλλόγων γονέων και αποθήκες, αναμένοντας τη μίσθωση κτιρίου. Σε αυτές τις έτσι κι αλλιώς δυσμενείς συνθήκες, καθώς οι προσωρινές αίθουσες δεν προσφέρονται, έχει διαρραγεί η οργανωτική συνέχεια και εποπτεία των υπηρεσιών του καθώς το ΚΕΣΥ έχει διασκορπιστεί σε 10 διαφορετικές αίθουσες, σε διαφορετικά κτίρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πέρα από την ποιότητα του προσφερόμενου έργου, στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, φυσικά, συνυπάρχει η χρόνια αβεβαιότητα όλων των εργαζομένων, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, συνολικά 38, που στην πλειοψηφία τους προσφέρουν επιστημονικό έργο σε συνθήκες μόνιμης αναπλήρωσης, δυσχεραίνοντας συνολικά την ποιότητα την παρέμβασης, καθεστώς που χαρακτηρίζει, φυσικά, το σύνολο των ΚΕΣΥ και που αποτελεί και αυτό μια βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία τους.
Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, απευθυνόμενη και στην Περιφέρεια Αττικής:
- Για να λειτουργήσει κατά τη νέα σχολική χρονιά σε κατάλληλο κτίριο, που να καλύπτει τις ανάγκες της σωστής και ποιοτικής επιστημονικής παρέμβασης, με προοπτική να εξευρεθεί, μόνιμη λύση, πέραν της μίσθωσης κτιρίου, καθώς η ύπαρξη των ΚΕΣΥ υπηρετεί συνολικά την εκπαίδευση, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, και κυρίως το πιο ευάλωτο τμήμα του, τα παιδιά με αναπηρία. Επομένως, είναι ανάγκη να τεθεί χρονοδιάγραμμα για τον σχεδιασμό και την ανέγερση κτιρίου.
- Για να μονιμοποιηθεί όλο το αναγκαίο ειδικό παιδαγωγικό, ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, ώστε απρόσκοπτα, αδιάλειπτα να παρέχεται έργο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να μην εξαρτάται από τον αριθμό, τον χρόνο των, κάθε φορά, πιστώσεων, μετρώντας σημαντική καθυστέρηση κάθε φορά στην έναρξη λειτουργίας».