Ένταση στην προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Οι καταγγελίες και οι διάλογοι – φωτιά

0

Σε νέα προσπάθεια αναβολής της παροχής εξηγήσεων για μια σειρά βαρύτατων αδικημάτων επιδόθηκε ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά την σκευωρία Novartis.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φορτίστηκε η ατμόσφαιρα σήμερα η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Επίσης ρόλο έπαιξαν και οι συνεχείς καταγγελίες και ο καταιγισμός ενστάσεων ακυρότητας του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου και των συνηγόρων του Δημήτρη Τσοβόλα και Λυδίας Τσοβόλα.
Με την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνήγοροί του διαμαρτυρήθηκαν έντονα υποστηρίζοντας ότι μόλις την Παρασκευή παρέλαβαν από την επιτροπή υλικό εκατοντάδων σελίδων το οποίο ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να μελετήσουν μέχρι σήμερα.

Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο κ Παπαγγελόπουλος ζήτησε νέα προθεσμία. Ο κ. Τσοβόλας είπε ότι η διαδικασία δεν είναι σοβαρή και ότι πρέπει να δοθεί νέα προθεσμία καθώς επί της ουσίας πρόκειται για νέα κλήση. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης ζήτησε  να απορριφθεί το αίτημα για προθεσμία και ότι δεν πρόκειται για καινούρια κλήση .

Ακολούθησε ο εξής διάλογος
ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Ο Πλευρης παρέκαμψε το ουσιώδες. Κύριε Πλεύρη ως νομικος θα μπορούσατε να υπερασπιστειτε ύποπτο, όταν σας δίνονται χίλιες σελίδες μόνο την Παρασκευή; Υποτίθεται ότι είσαστε εισαγγελείς, μήπως τελικά εσείς είστε ύποπτοι ότι παραβιάζετε το νόμο; Γελοιοποιείτε το θεσμό.

ΠΛΕΥΡΗΣ: Να μας κάνετε μήνυση.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αλαζών κ. Πλεύρης που λέει κάντε μου μήνυση. Λοιπόν δεν θα ασχοληθώ σήμερα μαζί του. Ντρέπομαι όμως για έναν νέο άνθρωπο ότι είναι τόσο ψεύτης. Που είναι γραμμένα αυτά τα νομικά που επικαλείται; Έχετε πάρει τον κακό δρόμο. Θυμηθείτε τη Νυρεμβέργη που κάποιοι για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα τους, επικαλουνταν τις εντολές των ανωτέρων τους αλλά δεν γλίτωσαν από την καταδίκη
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν.Δ: «Μας απειλεί»
ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος): Δεν το εκλαμβάνουμε ως απειλή.
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Παραβιαζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, πόσες φορές δεν έχει πάρει παράταση αυτή η Επιτροπή;

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βουλευτής της ΝΔ  Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος είπε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί πολιτικά πρόσωπα. «Τα ίδια κάνατε όταν ήλθατε πρώτη φορά επισημαίνοντας μας πως …οι πολιτικοί καιροί καμία φορά αλλάζουν. Δεν δεχόμαστε απειλές στην προκαταρκτική», για να λάβει πό τον κ. Παπαγγελόπουλο την απάντηση: «Και για εσάς κύριε Μαρκόπουλε θα πω πολλά την Τετάρτη», προκαλώντας την έντονη αντίδραση πολλών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας
Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι «ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει χάσει την ψυχραιμία του και επιδιώκει χειραγώγηση των βουλευτών με στόχο δια του εκφοβισμού να πέσει στα …μαλακά. Δεν θα τα καταφέρει. Θα ερωτηθεί για όλα όσα ακούστηκαν κι αποκαλύφθηκαν εις βάρος του, αυτούς τους 9 μήνες».
Με τη σειρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε: «Την Παρασκευή μου έδωσαν 2.000 σελίδες.  Εγώ θα ξενυχτήσω όμως για να διαβάσω τις σελίδες μέχρι την Τετάρτη. Αυτοί  θα ξενυχτήσουν από αγωνία και τρόμο για όσα θα καταθέσω. Ήδη τα παίρνω τα πρώτα στοιχεία κι ας αργούν να μου τα δώσουν» υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία καταδικάστηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια επειδή έδωσε προθεσμία 17 ημερών στον Οτσαλάν για 17.000 σελίδες. Ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε ότι υπάρχουν βασικά έγγραφα που διαψεύδουν πλήρως ότι όλη αυτή η ιστορία στηριζόταν μόνο στους 3 προστατευόμενους
Τελικά η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε πρόωρα σύντομα προκειμένου τα μέλη της να εξετάσουν αύριο τις ενστάσεις του κ. Παπαγγελοπούλου και των συνηγόρων του και κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Παπαγγελόπουλος θα επανέλθει για κατάθεση την Τετάρτη
Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής η οποία θα απαντήσει στο ερώτημα «αν η επιτροπή μπορεί να καλεί ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα» όπως έχει ήδη συμβεί με τις περιπτώσεις της κ. Παπαδάκου και των κ.κ Φιλιππάκη και Τάρκα. Η απάντηση της επιτροπής θα καθορίσει και τις επόμενες εξελίξεις. Μια πιθανή αρνητική απάντηση της επιτροπής γύρω από τη δικαιοδοσία της επιτροπής δεν αποκλείεται να σημάνει και το σύντομο τέλος εργασιών  επιτροπής καθώς μετά από τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν υπάρχει άλλος μάρτυρας.

Share.

Comments are closed.