Γιάννης Μαγκριώτης: Η «σύγκρουση» Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Βουλή υποτιμά την νοημοσύνη μας

0

Δυστυχώς στην χώρα μας έχουμε κοντή και επιλεκτική μνήμη, και περιορισμένη όραση στην πολιτική. Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, ο θυμός και η απογοήτευση μεγέθυνε το πρόβλημα, γέννησε ακόμη και το νεοναζιστικό μόρφωμα, την Χρυσή Αυγή.
Αυτό το πρόβλημα αξιοποίησαν και αξιοποιούν αυτοί που δημιούργησαν το κίνημα των αγανακτισμένων, άλλοι με τα Ζάππεια και άλλοι με το σκίσιμο των μνημονίων, και έγιναν Πρωθυπουργοί.
Δυστυχώς συνεχίζουν την ίδια πρακτική με την κάλυψη των ΜΜΕ.
Στην συζήτηση σήμερα στην Βουλή, που τα ΜΜΕ την ονομάζουν “μετωπική σύγκρουση”, η κάθε πλευρά χρησιμοποίησε τα στοιχεία που την συμφέρουν και τα σύγκρινε με αυτά που την συμφέρουν.
Ήταν αστεία η σύγκριση της ύφεσης από τον Τσίπρα της περιόδου 2010-2014, που είχαμε τα πολλά δημοσιονομικά μέτρα, με την περίοδο 2016-2019. Έκρυψε το δεύτερο εξάμηνο του 2014 που έχουμε μικρή ανάπτυξη, πήδηξε την ύφεση που αυτός δημιούργησε το 2015-2016, για να αποδείξει ότι αυτός έφερε την ανάπτυξη.
Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του έκρυψε την μείωση της ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού κατά 1,8% του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, μιλώντας για ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ, ξεχνώντας σκοπίμως ότι το 1% έπρεπε να ήταν 2,8% του ΑΕΠ.
Στο θέμα της ύφεσης λόγω κορονοϊού, η σύγκριση που έκανε με τον μέσο όρο της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν έχει νόημα, γιατί στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ειδικά στη Ιταλία, ο κορονοϊός άρχισε να επηρεάζει την οικονομία από τα μέσα Φλεβάρη, ενώ εμάς από τα μέσα Μάρτη. Σημασία έχει το βάθος της ύφεσης στο τέλος του χρόνου και φυσικά η προέκταση της στο 2021 και το 2022. Γι’ αυτό η Ιταλία έχει την μεγαλύτερη ύφεση -6,5% στο πρώτο τρίμηνο και εμείς την μικρότερη 0,9%.
Την μεγαλύτερη ύφεση φέτος θα την έχουν οι πιο ανεπτυγμένες χώρες, αυτές θα έχουν και την πιο μεγάλη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, όπως το ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, γιατί χάνουν ΑΕΠ από την παραγωγή, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ εμείς κυρίως από την κατανάλωση, λόγω των χρόνιων παθογενειών της οικονομίας μας.
Το καλοκαίρι θα κάνει την μεγάλη βουτιά η ύφεση στη Ελλάδα, λόγω της βασικής εξωστρεφούς δραστηριότητάς μας του τουρισμού, μπορεί να φθάσει στο δεύτερο τρίμηνο στο 12%.
Αντί κυβέρνηση και κόμματα να συζητήσουν ένα σοβαρό σχέδιο και τους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσουν τους πολλούς πόρους που μας δίνει η ΕΕ, όπως ομολογούν όλοι, συγκρούονται με αριθμητικές αλχημείες και η χώρα πηγαίνει πάλι στα βράχια.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 153 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.