Η συνάντηση της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά αποτέλεσε μια χαραμάδα ελπίδας για τις γυναίκες και τα κορίτσια που αγωνίζονται ώστε να διεκδικήσουν μια θέση ισότιμη με τους άνδρες στο δημόσιο βίο.
Οι γυναίκες «έχουν ήδη σπάσει τη γυάλινη οροφή», θα σπεύσουν να πουν εμφατικά ορισμένοι και ορισμένες , αλλά πόσο τελικά ισχύει κάτι τέτοιο;
Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ (2019) για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και σε υψηλές υπουργικές θέσεις η Ελλάδα καταλαμβάνει την 74η θέση ανάμεσα σε 174 χώρες. Καθόλου καλή επίδοση για μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση την έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα Φύλου (EIGE) αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια και παγίδες στη διαδρομή τους στα κοινά με αποτέλεσμα την υποεκπροσώπηση τους.
Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης, εκτός από την ποσόστωση, η οποία έχει βοηθήσει αλλά ακόμη δεν έχει εκπληρώσει το σκοπό της, για να ξεπεραστούν τα ανωτέρω.
Μέτρα τα οποία αρχικά πρέπει να ληφθούν από τα ίδια τα κόμματα για την εκπροσώπηση 50-50 ανδρών γυναικών στα κομματικά όργανα, στις εκλογικές λίστες αλλά και την ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στις υπουργικές θέσεις και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Συγχρόνως, η έρευνα κατέδειξε ότι οι γυναίκες υποψήφιες σε εκλογικές διαδικασίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κοινωνική πίεση και κριτική για την εμφάνιση τους, αλλά και αμφισβήτηση για τη δυνατότητά τους να συνδυάσουν την πολιτική με τη μητρότητα, την οικογένεια και την προσωπική τους ζωή. Τα στερεότυπα καλά κρατούν αλλά υπάρχουν λύσεις αν υπάρχει βούληση, όπως με την υιοθέτηση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για τις υποψήφιες, καθώς και την ενίσχυση των παιδικών σταθμών για την φύλαξη των παιδιών.
Όσο και αν κάποιοι συνεχίζουν να σχολιάζουν το ντύσιμο και τα μαλλιά των γυναικών στην πολιτική και αγνοούν επιδεικτικά τις απόψεις και τις θέσεις τους τόσο εμείς θα επιμένουμε και θα ακολουθούμε το παράδειγμα εμπνευσμένων γυναικών όπως των πρωθυπουργών της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντοτίρ, της Νότιας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν και της πρώτης υπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, που ανέλαβαν λίγους μήνες πριν την πρωτοβουλία για μια «Νέα Ατζέντα για την κοινωνική ευημερία και ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς για όλες και όλους». Οι γυναίκες αυτές οραματίζονται ένα μέλλον που θα προτάσσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αντί της οικονομικής μεγέθυνσης, που θα αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και θα στηρίζει τους αδύναμους και ευάλωτους πολίτες. Κάτι αλλάζει και αναμφίβολα είναι γένους θηλυκού…
* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ
Δείτε τα 12 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα