Τζέφρι Πάιατ: Υποδειγματική η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας – Προκλητικό το τουρκολιβυκό μνημόνιο

0

Για υποδειγματική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας μίλησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ενώ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο των θαλασσών στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα», είπε και χαρακτήρισε «προκλητικό» το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αναφερόμενος στη συμφωνία της χώρας μας με την Ιταλία, μίλησε για παράδειγμα του «πως πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα».
«Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών» σημείωσε ο Τζέφρι Πάιατ ενώ κληθείς να σχολιάσει το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης που ενδέχεται να δημοσιευτεί από τον ΟΗΕ τις επόμενες μέρες, απάντησε ότι «δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα» και το χαρακτήρισε «μη βοηθητικό» και «προκλητικό».
Ερωτηθείς για την ιστορική συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ιταλική για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, ο κύριος Πάιατ είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα «παράδειγμα που δείχνει πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα».
Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις σχετικά με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τόνισε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και ο κόσμος είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται.
Υπογράμμισε την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά από τη δεκαετία του 1960 και τις τότε διαμαρτυρίες της αφροαμερικανικής κοινότητας για τα πολιτικά δικαιώματα.
«Εκλέξαμε πριν από 12 χρόνια τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο, αυτό θα ήταν αδιανόητο το 1964», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η αμερικανική δημοκρατία είναι ζωντανή και σε καλή κατάσταση και θα βγει δυνατότερη από αυτή την εμπειρία».
Όταν ρωτήθηκε για την αγορά ενέργειας, απάντησε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί, σε όλη την Ευρώπη, την ενέργεια ως όπλο».

Share.

Comments are closed.