Σύγκρουση Κοτζιά – ΣΥΡΙΖΑ για ΑΟΖ με Ιταλία: Σύντροφοι πείτε μας πότε μας επιτρέπετε κριτική;

0

Νέο επεισόδιο ανάμεσα στον επικεφαλής του “ΠΡΑΤΤΩ” Νίκο Κοτζιά και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώθηκε με αφορμή την κριτική που άσκησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην Συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Νίκος Κοτζιάς διαφώνησε δημόσια με την υπογραφή της Συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, βάζοντας στο στόχαστρό του και τους πρώην συντρόφους του στην Κουμουνδούρου οι οποίοι κάνουν λόγο για μια θετική συμφωνία.
«Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!!» τονίζει σε ανάρτησηή του στο Facebook ο κ. Κοτζιάς και συνεζίζει «Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.
Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.
Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.
Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.
Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.
ΥΓ Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ»


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, όμως, επανήλθε στο θέμα και σε νέα ανάρτηση στοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ: «Σύντροφοι, στην υγεία ενοχληθήκατε για κριτική μας σε Τσιόδρα. Δικοί σας σε ΔΣ Τραπέζης Ελλάδας ψήφισαν Στουρνάρα. Οι της εξωτερικής πολιτικής βολεύονται με Δένδια, Ψηφίσατε Νομοσχέδιο Βορίδη που εμείς απορρίψαμε. Παρακαλούμε, πείτε μας σε ποιόν, που, πότε μας επιτρέπετε κριτική;».

Share.

Comments are closed.