Μητσοτάκης για ΑΟΖ με Ιταλία: Η συμφωνία αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά

0

Με ένθερμο τρόπο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υπογραφή Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών-ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο» καθώς ήρθη μια εκκρεμότητα 40 ετών. Πρόσθεσε δε με νόημα πως η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης «βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά».

Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για τη υπογραφή καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία
 «Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.   
Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση Μητσοτάκη:

 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner