Κωνσταντινούπολη: Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ θα κρίνει αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί

0

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τούρκικης εφημερίδας Yeni Safak, το μέλλον της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη -αν δηλαδή θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί– θα κριθεί στις 2 Ιουλίου, ανάλογα με την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο δημοσίευμά της η Yeni Safak αναφέρει ότι το τουρκικό ΣτΕ θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε το 1934 σε μουσείο τον Ναό της Αγίας Σοφίας. Το αίτημα κατέθεσε το 2016 ένας άγνωστος κατά τα άλλα σύλλογος για την προστασία Βακουφίων, ιστορικών μνημείων και του περιβάλλοντος ο Σύλλογος Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος (Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği), ζητώντας να εξεταστεί η αυθεντικότητα της υπογραφής του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο προαναφερθέν προεδρικό διάταγμα.
Αν γίνει δεκτή η προσφυγή τότε θα ξεκινήσει η προσπάθεια μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, λίγες μέρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ξανά αλλαγή του καθεστώτος της. Ο ίδιος σύλλογος έχει καταθέσει κι άλλες προσφυγές στο παρελθόν με το ίδιο αίτημα επικαλούμενος κάθε φορά διαφορετικούς λόγους, αλλά όλες είχαν απορριφθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα σχετικά με την Αγιά Σοφιά, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος, αφού έστησε πρώτα προκλητική φιέστα με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης που περιλάμβανε και ανάγνωση του Κορανίου μέσα στον ιστορικό ναό της χριστιανοσύνης, έδωσε εντολή αλλαγής του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας. «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου Osman Özgan της τούρκικης εφημερίδας Yeni Safak με τίτλο «Ayasofya için karar 2 Temmuz’da: Gözler Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması için açılan davadan çıkacak karara çevrildi», στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Παρόμοια άρθρα

Share.

Comments are closed.