Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας: Ο αποκλεισμός των φωτορεπόρτερ θέτει σε κίνδυνο και η ελευθερία του τύπου

0

Με δελτίο Τύπου η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) καταγγέλλει τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των μελών της από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας με δικαιολογία την πανδημία του κορονοϊού
Χαρακτηριστικά αναφέρει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα μέλη της από το ΣΥΡΙΖΑ «παρακολουθούμε με απορία τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στον δημόσιο λόγο του επικαλείται την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να αποκλείει από τις δημόσιες εμφανίσεις του τους φωτορεπόρτερ».
Επίσης αναρωτιέται για «το γεγονός ότι πχ στο Προεδρικό Μέγαρο υποτίθεται δεν βρίσκεται αίθουσα αρκετά μεγάλη, για να μπορέσουν οι συνάδελφοι, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα, να κάνουν την δουλειά τους
Επισημαίνει δε ότι «Πέρα από την οικονομική επιβίωση των επαγγελματιών του χώρου τίθεται σε κίνδυνο και η ελευθερία του τύπου, ζούμε σε καθεστώς «ελεγχόμενης εικόνας». Γεγονός που για κάθε δημοκρατικό πολίτευμα αποτελεί κίνδυνο!».
Τέλος προειδοποιεί ότι «θα έρθει σε επαφή με κάθε σχετικό φορέα για διάλογο ώστε να μην αναγκαστεί να λάβει το έσχατο μέτρο, το εμπάργκο της φωτογραφικής κάλυψης των γεγονότων»

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΦΕ
«Η ΕΦΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το γεγονός ότι στον απόηχο της αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωναϊού, τίθεται και μετά από το «άνοιγμα» της δημόσιας ζωής, σε σοβαρό κίνδυνο το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ.
Συγκεκριμένα παρακολουθούμε με απορία τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στον δημόσιο λόγο του επικαλείται την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να αποκλείει από τις δημόσιες εμφανίσεις του τους φωτορεπόρτερ.
Το γεγονός ότι αντί για επαγγελματική κάλυψη των εμφανίσεών του επιλέγει να στέλνει δελτία τύπου με φωτογραφίες από κινητό, μάλλον εμπαιγμός μοιάζει για τους συναδέλφους μας που έμειναν επί δυόμιση και πλέον μήνες άνεργοι λόγω κορωναϊού.
Υπάρχουν καταγγελίες μελών μας ότι από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρήθηκαν σε (ορισμένες περιπτώσεις) ούτε οι συμφωνίες αποστολής φωτογραφικού υλικού για γεγονότα, από τα οποία αποκλείστηκαν οι συνάδελφοι.
Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο θεσμικοί φορείς του κράτους να επικαλούνται την πανδημία και να ενημερώνουν την ΕΦΕ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, για να επιλέξει αυτή τον συνάδελφο που θα έχει το «προνόμιο» (εκεί φτάσαμε πια) να δουλέψει.
Μας ζητείται «να δείξουμε κατανόηση».
Κατανόηση για ποιο πράγμα;
Για το γεγονός ότι πχ στο Προεδρικό Μέγαρο υποτίθεται δεν βρίσκεται αίθουσα αρκετά μεγάλη, για να μπορέσουν οι συνάδελφοι, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα, να κάνουν την δουλειά τους;
Κατανόηση για μια ανεξήγητη καθυστέρηση στην ενημέρωση, με ταυτόχρονη απαίτηση άμεσης ανταπόκρισης διακοσίων και πλέον συναδέλφων;
Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτές τις διαδικασίες, νομιμοποιώντας μια πράξη που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σταδιακά στη χρεοκοπία (πρακτορείων και ελευθέρων επαγγελματιών) του κλάδου μας.
Αποδεχθήκαμε τη διαδικασία «pool» τους δυόμιση μήνες της καραντίνας, καθώς επιβαλλόταν για λόγους δημόσιας υγείας.
Ήμασταν από τους πρώτους κλάδους, που πριν από την καραντίνα επιβάλλαμε περιορισμούς στα μέλη μας. Λύσεις μπορούν να βρεθούν, αν τις επιζητήσουν οι υπεύθυνοι.
Η διατήρηση των υφιστάμενων διαδικασιών όμως φαντάζει σχήμα οξύμωρο, τη στιγμή που σε όλη την χώρα υπάρχει μια επιστροφή σε μια προσαρμοσμένη κανονικότητα.
Πέρα από την οικονομική επιβίωση των επαγγελματιών του χώρου τίθεται σε κίνδυνο και η ελευθερία του τύπου, ζούμε σε καθεστώς «ελεγχόμενης εικόνας». Γεγονός που για κάθε δημοκρατικό πολίτευμα αποτελεί κίνδυνο!
Για τους λόγους αυτούς η ΕΦΕ, πέρα από την δημοσιοποίηση αυτής της δημόσιας διαμαρτυρίας, θα έρθει σε επαφή με κάθε σχετικό φορέα για διάλογο ώστε να μην αναγκαστεί να λάβει το έσχατο μέτρο, το εμπάργκο της φωτογραφικής κάλυψης των γεγονότων.

Για το ΔΣ της ΕΦΕ
Ο Πρόεδρος                                Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Μπόνης                           ΒασίληςΑσβεστόπουλος
»

Share.

Comments are closed.