Μανώλης Χριστοδουλάκης*: Ο τουρισμός θέλει οργανωμένο σχέδιο που η ΝΔ δείχνει πως δεν έχει

0

«Όταν ο υφυπουργός, διαψεύδει τον ίδιο τον υπουργό του, κάπου “δακρύζει” ο τουρισμός», σχολίαζει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης
«Στον τουρισμό, που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ και θέλει οργανωμένο σχέδιο. Δυστυχώς, όμως, όταν έρχεται ο Υφυπουργός Τουρισμού και διαψεύδει το σχέδιο του ίδιου του Υπουργού του για τις τρεις ζώνες επικινδυνότητας, τότε είναι εμφανές ότι μόνο σχέδιο δεν υπάρχει στο Υπουργείο Τουρισμού για το πώς θα διασωθεί ένας πραγματικά νευραλγικός τομέας της ελληνικής οικονομίας.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τα κύρια σημεία της συνέντευξης του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Λασκαράτο, Χ. Παπασταύρου και Κ. Παπαχλιμίντζο

  • Για το θέμα των Ευρωομολόγων

Το θέμα των ευρωομολόγων και της αμοιβαιοποίησης του χρέους το έθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Όλοι θυμόμαστε πού ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε: Οι μισοί στα Ζάππεια και οι άλλοι μισοί στις πλατείες. Το θέμα ουσίας είναι αφ’ ενός τα 32 δις, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και αφ’ ετέρου ότι μιλάμε για μεταβιβάσεις και όχι για δανεισμό που πιθανώς να περιελάμβανε άλλες δανειακές υποχρεώσεις.
Είναι το πρώτο βήμα για την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Όντως, είναι πολύ θετικό και νομίζω συμφωνούμε όλοι, εκτός, φυσικά, από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που απείχε δύο φορές από την ψήφιση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρωβουλή. Είναι πολύ σημαντικό το ότι σήμερα η χώρα έχει ένα σημαντικό ποσό για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που πρέπει να πάρει. Το θέμα τώρα φυσικά είναι το που θα τα διοχετεύσει και πώς θα τα αξιοποιήσει…

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης

…Για αυτό το λόγο, λοιπόν, ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας είναι μείζονος σημασίας. Και είδαμε δυστυχώς πως το σχέδιο της ΝΔ είναι ελλιπές και ανεπαρκές.
Στους εργαζόμενους και στα εργασιακά επιλέγουν το δόγμα «μισός μισθός – μισή δουλειά», με ελαστικές σχέσεις εργασίας και χωρίς κανείς να εγγυάται ότι μετά το πέρας της κρίσης θα επανέλθει υποχρεωτικά η πλήρης απασχόληση.
Είδαμε για τους ανέργους, ότι μετά από δική μας πίεση, το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση ήταν να δώσει μία παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο για την κάλυψη του επιδόματος ανεργίας και μετά… τίποτα.
Στην πραγματική οικονομία και το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρακαλάνε τις τράπεζες για να προχωρήσουν σε δανεισμούς, αντί η κυβέρνηση να τους επιβάλλει να δανείζουν με ευνοϊκούς όρους, δεδομένης και της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κρατικών εγγυήσεων.
Στον τουρισμό, που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ και θέλει οργανωμένο σχέδιο. Δυστυχώς, όμως, όταν έρχεται ο Υφυπουργός Τουρισμού και διαψεύδει το σχέδιο του ίδιου του Υπουργού του για τις τρεις ζώνες επικινδυνότητας, τότε είναι εμφανές ότι μόνο σχέδιο δεν υπάρχει στο Υπουργείο Τουρισμού για το πώς θα διασωθεί ένας πραγματικά νευραλγικός τομέας της ελληνικής οικονομίας.
Περιμένουμε να ακούσουμε από την κυβέρνηση τι λέει για τους αγρότες και τον πρωτογενή μας τομέα. Τους έχει αφήσει τελείως απ’ έξω. Παρουσίασε ελάχιστα πράγματα, που αφορούν μόνο το 2% των αγροτών και μάλιστα – αν εφαρμοστούν – αυτό θα γίνει μετά από τρεις μήνες.
Ελπίζουμε αυτά τα χρήματα τα οποία πραγματικά μπορούν να δώσουν μία ανάσα στην πραγματική οικονομία, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην πάνε σε μία νέα μορφή πελατειακού κράτους, που δυστυχώς μετά τους διορισμούς διοικητών των νοσοκομείων, είχαμε, τις προηγούμενες μέρες, και τους κομματικούς διορισμούς των διοικητών των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης καθώς και με αυξήσεις μετακλητών που ήδη τις έχουμε δει να έρχονται.

  • Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο συνεπής σε μια απόλυτα πιστή αντιγραφή του προγράμματός μας, που παρουσίασε προχθές, ενώ εμείς το παρουσιάσαμε πριν 10 μέρες.

* Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής

Share.

Comments are closed.