Ανακοινώθηκαν οι 12 υποψήφιοι για τις θέσεις προέδρων του ΣτΕ και Αρείου Πάγου

0

Στη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψήφιων αντιπροέδρων που θα επιλεγούν για τις θέσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου (ΑΠ). Επίσης γνωστοποίησε και τα ονόματα 14 αρεοπαγιτών οι οποίοι είναι υποψήφιοι για την κάλυψη των 5 κενών θέσεων των αντιπροέδρων που θα δημιουργηθούν στο τέλος Ιουνίου.
Η διαδικασία ξεκλινησε γιατί την 30ή Ιουνίου 2020 αποχωρούν, λόγω συνταξιοδότησης, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος και ο πρόεδρος του ΑΠ, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.
Τα ονόματα που ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας, επιλέγηκαν ακολουθώντας την επετηρίδα όσων έχουν τα τυπικά προσόντα να επιλεγούν για τις θέσεις των προέδρων των δυο ανώτατων δικαστηρίων.

Αναλυτικά τα ονόματα των υποψηφίων

  • Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ είναι οι αντιπρόεδροι: Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος
  • Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του ΑΠ – είναι μόνο γυναίκες – είναι οι αντιπρόεδροι: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα.
  • Υποψήφιοι για τις 5 θέσεις των αντιπροέδρων του ΑΠ είναι οι αρεοπαγίτες: Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Μαρία Τζανακάκη-Σαραντάκη, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γεώργιος Αποστολάκης, Αρετή Παπαδιά και Μαρία Γεωργίου.

Το επόμενο στάδιο είναι να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία θα ακροαστεί όλους τους υποψηφίους και θα καταλήξει στους επικρατέστερους.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει τη δική του πρόταση για την επιλογή των προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο.

Share.

Comments are closed.