Handelsblatt: Το λιμάνι του Πειραιά είναι το κεφάλι του Δράκου στην Ευρώπη – H Cosco το έκανε νούμερο 1 στη Μεσόγειο

0

Το λιμάνι του Πειραιά φαίνεται ότι αντιστάθηκε στην πανδημία του κορονοϊού και αυτό γίνεται φανερό από τη μικρή αύξηση στην κίνηση εμπορευματοκιβωτίων που είχε πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ Απρίλιο και Μάιο είχε σταθερή εξέλιξη. Έτσι όλα δείχνουν, όπως αναφέρει και η καθημερινή γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ύφεσης στο λιμάνι του Πειραιά.
Η πορεία αυτή το κάνει να είναι για το 2019 είχε το νούμερο 1 λιμάνι στη Μεσόγειο, με βάση την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων, με το λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία στη 2η θέση.
Η κινεζική Cosco επενδύει μάλιστα περίπου 300 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω επέκταση του λιμανιού στον Πειραιά. «Η κρίση του κορονοϊού δεν αλλάζει τη συμφωνία μας με το δημόσιο και προχωράμε με τις επενδύσεις, όπως έχει σχεδιαστεί», δηλώνει στη Handelsblatt ο Νεκτάριος Δεμενόπουλος, εκπρόσωπος του ΟΛΠ. Οι επενδύσεις αφορούν την επέκταση του τερματικού σταθμού για τη μεταφορά αυτοκινήτων και τον εκσυγχρονισμό της παλαιότερης Προβλήτας Ι. Επιπρόσθετα, παρά τον κορονοϊό, ο ΟΛΠ παραμένει πιστός στο σχεδιασμό του για ένα νέο τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ένα εμπορικό κέντρο. Το έργο ύψους 136 εκατ. ευρώ ανέλαβε η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ στις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι νέες προβλήτες που θα κατασκευαστούν στη θάλασσα έχουν σχεδιαστεί για κρουαζιερόπλοια μήκους 390μ. Με αυτό τον τρόπο, το λιμάνι του Πειραιά θα βελτιώσει τη θέση του στον τομέα της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των κρουαζιερόπλοιων ξεκινούν από τα ιταλικά λιμάνια. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο τομέας της κρουαζιέρας θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα σε 2 με 3 χρόνια. Αυτό είναι και το χρονοδιάγραμμά μας για την ολοκλήρωση της επέκτασης του τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων», συμπληρώνει ο κ. Δεμενόπουλος.
Στην αρχή του 2020 υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή μιας τέταρτης προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Εξαιτίας του κορονοϊού όμως τα σχέδια παραμένουν αβέβαια. «Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για μελλοντικά σχέδια υπό τις παρούσες συνθήκες», δηλώνει ο Δεμενόπουλος. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο της υπάρχουσες δυνατότητες. Με αυτό τον τρόπο, θα υπερασπιστούμε την κατάταξη μας στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη» χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΛΠ.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει η γερμανική Handelsblatt το λιμάνι του Πειραιά θα μπορούσε να ξεπεράσει το λιμάνι στο Αμβούργο (Γερμανία) που είναι στην 3η τρίτη θέση, με βάση τα τρέχοντα μεγέθη, και τότε μόνο η Αμβέρσα (Βέλγιο) και το Ρότερνταμ (Ολλανδία) θα προηγούνται. Ήδη έχει αφήσει πίσω του ανταγωνιστές όπως η Βρέμη (Γερμανία), η Αλχεθίρας (Ισπανία) και η Βαλένθια (Ισπανία).
Για την ιστορία
H Cosco έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά, πριν 12 χρόνια, το 2008. Το 2016, η Cosco αγόρασε το 51% του ΟΛΠ από το ελληνικό κράτος έναντι 368,5 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει ότι ο κινεζικός όμιλος θα μπορέσει να αποκτήσει επιπλέον μερίδιο μετοχών 16% μέχρι το 2021. Η κινεζική Cosco ανέβασε τη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα πλέον να κατατάσσεται 1ο στη Μεσόγειο και 4ο στην Ευρώπη στην κατάταξη που αφορά την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Κινέζοι αναλυτές αναφέρουν το λιμάνι του Πειραιά ως «το κεφάλι του Δράκου στην Ευρώπη». Και αυτό διότι ο Πειραιάς είναι το σημαντικότερο λιμάνι όλης της Ευρώπης στη Μεσόγειο από όπου διέρχονται τα φορτηγά πλοία από την Άπω Ανατολή, μετά τη Διώρυγα τη Σουέζ. Το γεγονός αυτό καθιστά το λιμάνι του Πειραιά ιδανικό κόμβο για το project της Κίνας «One Belt, One Road», το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», μέσω του οποίου ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping θέλει να κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές και να κερδίσει πολιτική επιρροή.
Τα εμπορευματοκιβώτια που φθάνουν από την Ασία στο λιμάνι του Πειραιά μεταφορτώνονται για διανομή σε άλλα μεσογειακά λιμάνια ή μεταφέρονται μέσω σιδηροδρόμου στα Βαλκάνια, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συνεπώς, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη δυναμική της Cosco και να καταστεί ο σημαντικότερος μεταφορικός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη.
Η κινεζική Cosco αποκομίζει σημαντικά κέρδη από το λιμάνι του Πειραιά. Το 2019, ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ αυξήθηκε κατά 12%, σχεδόν 150 εκατ. ευρώ. Το καθαρό κέρδος ανήλθε στα 35,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27%. Εξάλλου, την επιτυχία για το λιμάνι του Πειραιά πιστώνεται και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έλαβε 5,4 εκατ. ευρώ από τα τέλη παραχώρησης του το 2019.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Gerd Höhler της οικονομικής εφημερίδα του Ντύσελντορφ Handelsblatt με τίτλο «Der Hafen von Piräus ist jetzt die Nummer eins im Mittelmeer» στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner