Σοφία Πουλοπούλου*: Η Κυβέρνηση έχει ως στόχο την υπονόμευση της Δημόσιας Παρεχόμενης Εκπαίδευσης

0

Η μεταφορά της Δημόσιας Εκπαίδευσης στους Δήμους, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από το ΑΡΘΡΟ 16 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (2592/99 Απόφαση του ΣτΕ):
«..από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος προκύπτει ότι ο συνταγματικός νομοθέτης αναθέτει την αποστολή της παιδείας ευθέως στο κράτος και αποκλείει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοικήσεως οποιουδήποτε βαθμού και ειδικά ως προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ισχύον Σύνταγμα αναγνωρίζει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους για την διοίκηση, την εποπτεία και τη λειτουργία των δημοσίων εκπαιδευτηρίων
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ“, συζητά το σενάριο που μεταφέρει τη Δημόσια Εκπαίδευση στους Δήμους.
Προφανώς η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν μπορούν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να υπαχθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, απλά αποκαλύπτει τις πραγματικές πολιτικές της επιδιώξεις, που δεν είναι άλλες από την υποβάθμιση της Δημόσιας Παρεχόμενης Εκπαίδευσης.
Γίνεται σαφές βέβαια, ότι θα πρέπει να αναβάλλουν τα σχέδια τους τουλάχιστον για μια δεκαετία, αφού ένα τέτοιο σενάριο για να υλοποιηθεί προϋποθέτει αλλαγή του άρθρου 16. Η επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση για την αλλαγή του άρθρου 16 είναι σε δέκα χρόνια.
Η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος και να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Η Σοφία Πουλοπούλου είναι αναπληρώτρια  εκπαιδευτικός στη Σύρο, Αντιπρόεδρος ΔΣ Σύρου Τήνου Μυκόνου, Υπ. Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΚΙΝΑΛ, Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛ, Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου Δη.Συ. και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πατήστε και δείτε τα 52 προηγούμενα άρθρα της Σοφίας Πουλοπούλου

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner