Ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να πείσουν ότι η πολιτική τους θα αποτρέψει την καταστρεπτική ύφεση, λόγω της πανδημίας, πολύ περισσότερο ότι το 2021 θα έχουν ανακτηθεί με κέρδη οι φετινές απώλειες.
Άλλαξαν, έστω δειλά και αργά τα χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα της οικονομίας.
Ξέχασαν τα υγειονομικά πιστοποιητικά που έλεγαν ότι θα επιβάλουν στους τουρίστες και στις άλλες χώρες, βλέποντας ότι ήταν ανεφάρμοστα κοστοβόρα και καμία χώρα δεν τα δεχόταν.
Μερικά χαρακτηριστικά σημεία του νέου διαγγέλματος του Πρωθυπουργού και των ανακοινώσεων των αρμόδιων υπουργών αποκαλύπτουν την απόσταση των λόγων με την πραγματικότητα.
Μητσοτάκης:
- Λειτούργησε το κράτος για πρώτη φορά, στην πράξη λειτούργησε το 30% του δημοσίου με τις ένοπλες δυνάμεις και τους ένστολους μαζί.
Τα όποια βήματα ψηφιοποίησης έγιναν με απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες λόγω κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το κόστος η διαφάνεια και η πρακτική εφαρμογή τους θα κριθεί τους επόμενους μήνες. Φυσικά θα είναι αστείο να θεωρούμε το 13033 των ιδιωτικών εταιρειών ψηφιοποίηση του κράτους. - Στις 15/6 ανοίγουν ο τουρισμός και οι μεταφορές, θετικό γεγονός επιτέλους η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, έστω και καθυστερημένα, όπως και της εστίασης και των σχολείων. Να δούμε τώρα τι θα πούνε εκείνοι, με πρώτη την ίδια την κυβέρνηση όσους μιλούσαν, μεταξύ αυτών και εγώ, για το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης που κρατάει ακόμη την οικονομία κλειστή, για λόγους προπαγάνδας φοβούμενη να μην χάσει το πολιτικό πλεονέκτημα του θετικού υγειονομικού αποτελέσματος.
Σταικούρας:
- Έχουμε μεθοδικό σχέδιο.
- Στην πρώτη φάση έκλεισε η οικονομία, στηρίξαμε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους
- Δεύτερη φάση, επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης
- Τρίτη φάση μέχρι φθινόπωρο ανάταξη της οικονομίας.
- Τέταρτη φάση μετά το φθινόπωρο η οικονομία θα φθάσει στο επίπεδο πριν την πανδημία.
Συνολικό κόστος μέτρων: 14.5 δις ευρώ, με προστιθέμενη αξία 20 δις ευρώ. Συνολικά θα διατεθούν 24 δις ευρώ με το μελλοντικό ταμείο ανασυγκρότησης.
Ένα μικρό σχόλιο για να καταλάβουμε το χάος μεταξύ λόγων και πραγματικότητας: Στο μετριοπαθές σενάριο της κυβέρνησης για την ύφεση φέτος στο 7% του ΑΕΠ, εάν προσθέσουμε το 2.8% αύξηση του ΑΕΠ που προέβλεπε η κυβέρνηση στον φετινό προϋπολογισμό, τότε θα δούμε ότι θα έχουμε 18 δις ευρώ απώλειες φέτος στην οικονομία μας. Δηλαδή η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει περίπου 24 δις ευρώ από δάνεια και κοινοτικούς πόρους και πάλι θα έχουμε 18 δις ευρώ απώλειες. Βέβαια πρέπει να ξέρουμε ότι περίπου τα 2/3 των 24 δις θα πρέπει να επιστραφούν τα επόμενα χρόνια και εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει τι θα συμβεί στην χώρα. Τώρα με αυτά τα δεδομένα πως θα πετύχει το θαύμα το 2021, δεν μας λέει.
Βρούτσης:
- Απαραίτητη η ρήτρα απασχόλησης, δεν είχαμε απολύσεις μέχρι τώρα
- Στον τουρισμό και επισιτισμό δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, κερδίσαμε όμως την παγκόσμια αναγνώριση για την διαχείριση του κορονοιοού.
- Το καλοκαίρι η επιδότηση εργασίας μόνο στις πληττόμενες επιχειρήσεις στον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Δεν μας λέει, τι θα γίνει σε λίγες ημέρες, που λήγει ο χρόνος ισχύος της διάταξης που απαγορεύει τις απολύσεις, αν θέλουν οι επιχειρήσεις να πάρουν βοήθεια από το κράτος.
Γεωργιάδης:
- Το 2020 έδειχνε ότι θα είχαμε μεγάλη ανάπτυξη, 2.8% του ΑΕΠ έγραφε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Δεν λέει αλήθεια το πρώτο τρίμηνο είχαμε 0.7% κάτω από τον στόχο, όπως ανάλογα είχε κλείσει και το 2019.
- Σώσαμε το ΕΣΠΑ από σίγουρες απώλειες πόρων, δηλαδή κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον εαυτό του και τους Περιφερειάρχες. Όμως όλοι ξέρουν ότι, λόγω της πανδημίας, οι πόροι πήγαν και θα πάνε σε επιδόματα επιχειρήσεων, επαγγελματιών, εργαζομένων και ανέργων, χωρίς διαγωνισμούς, και όχι στις προγραμματισμένες επενδύσεις, που θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Θεοχάρης:
- 19 δις ευρώ άμεσες εισροές και 33 εκατ. επισκέπτες πέρσι στην χώρα μας. Ουσιαστικά 40 δις με την εστίαση που ενισχύεται από τον τουρισμό.
Δεν είπε πόσα περίπου μπορούν σωθούν φέτος. - Χωρίς τεστ, μόνο δειγματοληπτικά, και χωρίς καραντίνα.
- Πτήσεις 15/6 Μόνο στο Ελευθέριος Βενιζέλος μόνο από χώρες με καλά επιδημιολογικά αποτελέσματα. Δηλαδή όλη η ανεπτυγμένη Ευρώπη, το 80% του τουρισμού θα αργήσει, εκτός αν η ανάγκη τώρα μας κάνει να τις δούμε να έχουν καλά επιδημιολογικά δεδομένα.
- Ενισχύουμε τον εσωτερικό τουρισμό στο εσωτερικό με 70 εκατ. ευρώ.
- Το μεγάλο όπλο το αίσθημα ασφάλειας της χώρας.
- Ενισχύουμε την διαφήμιση με 30 εκατ. Ευρώ.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 148 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη