Νέα στοιχεία δείχνουν πως οι πρώην ασθενείς του κορονοϊού με δεύτερη θετική επαναδιάγνωση στον κορονοϊό δεν μεταδίδουν τη λοίμωξη και πιθανώς έχουν αναπτύξει αντισώματα που θα τους εμποδίσουν να αρρωστήσουν ξανά, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, κ. Ηλίας Μόσιαλος.
Η ανάρτηση του καθηγητή
«Νέα από τη Νότια Κορέα – όσοι έχουν αναρρώσει δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό και πιθανώς έχουν αναπτύξει αντισώματα που θα τους εμποδίσουν να αρρωστήσουν ξανά.
Νέα στοιχεία δείχνουν πως οι πρώην COVID-19 ασθενείς με δεύτερη θετική επαναδιάγνωση στον κορωνοϊό δεν μεταδίδουν τη λοίμωξη και πιθανώς έχουν αναπτύξει αντισώματα που θα τους εμποδίσουν να αρρωστήσουν ξανά.
Επιστήμονες από τα Κορεάτικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KCDC) μελέτησαν 285 πρώην COVID-19 ασθενείς που επαναδιαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά την προφανή υποχώρηση της ασθένειάς τους, όπως υποδείκνυε το αρνητικό αποτέλεσμα στα τελευταία τους μοριακά διαγνωστικά τεστ. Από τις 14 Απριλίου, αυτού του τύπου θετικά κρούσματα αντιμετωπίστηκαν με μέτρα παρόμοια με εκείνα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ συνεχίστηκε περαιτέρω έρευνα και ανάλυση των συγκεκριμένων περιπτώσεων.
Με βάση την ενεργή παρακολούθηση, την επιδημιολογική έρευνα και τον ιολογικό έλεγχο αυτών των περιπτώσεων και των επαφών τους, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδίδουν μολυσματικότητα σε αυτούς τους πρώην ασθενείς. Σε διερεύνηση 790 επαφών των 285 πρώην ασθενών που επαναδιαγνώστηκαν θετικοί, δεν βρέθηκε καμία περίπτωση που να μολύνθηκε αποκλειστικά από επαφή με τέτοια περιστατικά. Η έρευνα έδειξε ότι τα PCR τεστ δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ νεκρών και βιώσιμων σωματιδίων ιού. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι πως τα εργαστηριακά αποτελέσματα των τεστ καλλιέργειας ιών από 108 τέτοιους πρώην ασθενείς ήταν όλα αρνητικά.
Αυτό σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές στη Νότια Κορέα δεν θα θεωρούν πλέον τους ανθρώπους μολυσματικούς μετά την ανάρρωση από την ασθένεια. Η αναφορά και διερεύνηση τέτοιων δις-θετικών ασθενών και η διερεύνηση των επαφών τους θα συνεχιστούν. Ωστόσο, με βάση τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, η ορολογία που αναφέρεται σε τέτοιες περιπτώσεις θα αλλάξει (από “re-positive” σε “PCR re-detected after discharge from isolation”.)
Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων της μελέτης, οι αρχές δήλωσαν ότι, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πρωτόκολλα, οι πρώην ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο αφού έχουν αναρρώσει από την ασθένειά τους και έχουν ολοκληρώσει την περίοδο απομόνωσής τους.»
Δείτε την ανάρτηση του κ Μόσιαλου
Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσε…
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επανέλαβε στην 35η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι «ο Δήμος…
Ο επανεκλεγείς αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), Νίκος Φασφαλής, απευθύνει ευχαριστήρια επιστολή…
Με μια διάλεξη αφιερωμένη σε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγιή γνωστική,…
Σε συνέχεια του προηγούμενου επιτυχημένου κύκλου του προγράμματος των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, ο Δήμος Αθηναίων…
Σε σειρά ρυθμίσεων οφειλών προς τον Δήμο, προχωρά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο του…