Γιάννης Μαγκριώτης*: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού

0

Δύο ήταν κυρίως τα κίνητρα της κυβέρνησης των Νεότουρκων και γι’ αυτό διακρίνεται σε δύο περιόδους:

  1. Η εκδίκηση για τις ήττες στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο από την Τσαρική Ρωσία (1914-1916), την ίδια περίοδο με την κορύφωση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι Νεότουρκοι κατηγόρησαν Έλληνες και Αρμένιους ότι υποστήριξαν την Τσαρική Ρωσία.
  2. Την εθνοκάθαρση που ξεκίνησε το 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ μετά την συνθηκολόγηση με την νέα εξουσία των Μπολσεβίκων, μέχρι την συμφωνία της Λωζάνης, που ακολούθησε την Μικρασιατική καταστροφή, όπου εξόντωσε και χιλιάδες Έλληνες στην Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει αναγνωριστεί από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αρμενία, την Σουηδία και την Ολλανδία και από πολλές Πολιτείες στις ΗΠΑ, Δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έγινε το 1994 με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1998 με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, με την ψήφο όλων των κομμάτων.
Ο αγώνας για την αναγνώριση των γενοκτονιών έχει στόχο την μνήμη των αποτρόπαιων εγκλημάτων για την αποτροπή της επανάληψής τους.
Γίνεται για να χτιστεί η ειρήνη και η συνεργασία των λαών σε πιο υγιείς βάσεις, αυτές της συγγνώμης και της αλήθειας.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 147 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.