Γιάννης Μαγκριώτης*: Κυβέρνηση με δύο πρόσωπα, εξωτερικού και εσωτερικού

0

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στο εξωτερικό έκανε μια δήλωση που έμεινε στην πολιτική μας ζωή: «Έξω πάμε καλά, μέσα είμαστε τρελοκομείο».
Το είπε, γιατί μόλις είχε εξασφαλίσει την απόφαση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, παρ’ ότι δεν καλύπταμε ακόμη όλα τα πολιτικά και θεσμικά κριτήρια για την ένταξη. Αντιθέτως στο εσωτερικό είχαν πυκνώσει οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε.
Την συνέχεια την ξέρουμε…
Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για την επανεκκίνηση των μετακινήσεων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και τις οδηγίες πλαίσιο για τα υγειονομικά μέτρα των μέσων μαζικής μεταφοράς και των τουριστικών εγκαταστάσεων, ακούμε τα πιο αντιφατικά πράγματα από την κυβέρνηση.
Δύο χαρακτηριστικά είναι:
1. «Πετύχαμε ενιαία πολιτική απελευθέρωσης των μετακινήσεων μεταξύ των χωρών», και την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι, θα επιδιώξει ειδικά πρωτόκολλα με χώρες ανάλογης επιδημιολογικής συμπεριφοράς με την δική μας, όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Να σημειώσω ότι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε με σημερινή του δήλωση καταδίκασε τις χώρες που ετοιμάζονται να σπάσουν την ενιαία πολιτική μετακινήσεων εντός της ΕΕ και να υπογράψουν διμερής υγειονομικές συμφωνίες για τις μετακινήσεις.
2. Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι: «Είμαι ικανοποιημένος που η Κομισιόν δεν αποφάσισε να μένει μια θέση κενή στις πτήσεις των αεροπλάνων, γιατί αν φορούν μάσκες οι επιβάτες δεν υπάρχει πρόβλημα». Την ίδια ώρα στις εσωτερικές μετακινήσεις με κάθε μέσο, ακόμη και μετακίνηση της οικογένειας με το ιδιωτικό ΙΧ, δεν επιτρέπουν να είναι γεμάτο.
Καταλαβαίνω την σκοπιμότητα των κυβερνητικών αντιφάσεων, αλλά οι Φράγκοι δεν είναι και τόσο κουτοί, έστω και άν είναι του χαλαρού Νότου.
Αλήθεια ο κ. Τσιόδρας και οι ειδικοί τί λένε;
Πως θα πείσουν τους ανθρώπους του τουρισμού και της εστίασης;
Πως θα πείσουν τους ανθρώπους και ειδικά τους νέους, που έχοντας ξεπεράσει τους φόβους του κορονοιού, ξεχνούν τα μέτρα που διατηρεί η κυβέρνηση ακόμη και με τις επεμβάσεις της αστυνομίας;
Θυμάμαι ο Μητσοτάκης είχε πει: «Το μένουμε σπίτι ήταν εύκολο να γίνει, η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων θα είναι πιο δυσκολη».
Δύσκολη ναι, γιατί δεν υπάρχει ο φόβος του θανάτου και τα πρόστιμα, τόσο αντιφατική από την αρχή όμως όχι.
Δηλαδή όταν αρχίσουν τα δύσκολα, τι θα γίνει;

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 146 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.