Χαρά Κεφαλίδου: Αιφνιδιασμός και αλαζονεία αντί θεσμικά ορθής και μεθοδικής προετοιμασίας σκιάζουν την εθνική προσπάθεια στην Παιδεία [Βίντεο]

Στη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας και Τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως  σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Στην εισήγησή της η κ. Κεφαλίδου τόνισε:
Η αλαζονεία της εξουσίας δεν επιτρέπει στο Υπουργείο Παιδείας να δει με καθαρή ματιά τα ζητήματα της Παιδείας και να λάβει έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις, και τελικά, σκιάζει τη σπουδαία προσπάθεια που κάνει η χώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.»

Το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να αποφύγει τη δυσαρέσκεια της εκπαιδευτικής κοινότητας και μεγάλης μερίδας των γονέων, το διχασμό της κοινωνίας και την αμφισβήτηση των προθέσεών του.
Θα μπορούσε εάν λειτουργούσε θεσμικά, συγκροτημένα και συντονισμένα, με αναλυτικό σχεδιασμό που όφειλε να έχει έτοιμο από το τέλος Μαρτίου, με έγκαιρη γνωστοποίηση των επιλογών του, και διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα.
Κανείς δεν θέλει να μείνει πίσω ούτε ένας μαθητής. Οι επιλογές της ψηφιακής εποχής πολλές. Πρώτοι εμείς δημιουργήσαμε το “Ψηφιακό Σχολείο” και σήμερα η εκπαίδευση λειτουργεί εξ αποστάσεως ασύγχρονα ή σύγχρονα με αυτές τις πλατφόρμες, τα δεδομένα και τα περιεχόμενα. Καμία σχέση όμως δεν έχει αυτό, με την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος χωρίς κανόνες, προδιαγραφές, περιορισμούς εκθέτοντας ανήλικους μαθητές.
Η ηγεσία του Υπουργείου όμως επέλεξε να αιφνιδιάσει με τροπολογία άμεσης εφαρμογής, ενός μέτρου που όφειλε, πριν έρθει στη Βουλή, να έχει τουλάχιστον τηρήσει τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες.
Όσο αγαθές προθέσεις και αν έχει το Υπουργείο, ο σκοπός, ακόμα κι αν είναι νόμιμος, δεν αγιάζει τα μέσα! Δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραλείψεις που αποπνέουν περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών και, εν τέλει, των πολιτών.

Η απάντηση της Νίκης Κεραμέως
Απαντώντας στην κ. Κεφαλίδου η υπουργός ανέφερε πως το ποσοστό των μαθητών που πήγαν στο σχολείο έφτασε περίπου στο 60% και ότι οι πρώτες ημέρες αφιερώθηκαν στην επεξήγηση των οδηγιών στους μαθητές.

Σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για το άνοιγμα των σχολείων, η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε πως τηρούνται κατά γράμμα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως οι απαραίτητες αποστάσεις, τα μαθήματα εκ περιτροπής με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές ανά τάξη, τα ξεχωριστά διαλείμματα για την αποφυγή του συγχρωτισμού, τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Η Κεφαλίδου δήλωσε ότι θα επανέλθει σύντομα
Πάντως η κ. Κεφαλίδου έκανε λόγο για αδιευκρίνιστη εικόνα , καθώς επισήμανε πως οι πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων αφιερώθηκαν στο κλείσιμο εκκρεμοτήτων και την πραγματοποίηση των αιτήσεων-δηλώσεων από τους μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Για αυτό το λόγο η Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα επανέλθει με νέα ερώτηση για την εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί από το άνοιγμα των σχολείων

Δείτε το βίντεο από τη συζήτηση στη Βουλή της επίκ.Ερώτησης της Χαράς Κεφαλίδου

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: Η 9η Ιουνίου είναι ευκαιρία να στείλει ο λαός ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση

«Δυστυχώς, η ΝΔ περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα και για όλα η απάντηση είναι 41%. Είθε ο…

3 ώρες ago

Εκδήλωση Re-Public & ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung με θέμα «Πως μια προοδευτική Ευρώπη θα επηρεάσει την εργασία στην Ελλάδα»

Την Τρίτη 14 Μαΐου στις 19:30 το απόγευμα στο Impact hub, Καραϊσκάκη 28 στο κέντρο…

4 ώρες ago

Παράταση αιτήσεων έως 31/5 για το πρόγραμμα Καλοκαιρινής απασχόλησης στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, υλοποιώντας πρόγραμμα καλοκαιρινής…

5 ώρες ago

Στη γραμμή Πολάκη και ο Κασσελάκης: Μόλις τα βρήκε σκούρα με την Χρηστίδου πέταξε το ακουστικό και έφυγε από την εκπομπή [βίντεο]

Στον αέρα της εκπομπής του MEGA με τη Σίσσυ Χρηστίδου «Χαμογέλα και Πάλι» βγήκε σήμερα…

6 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους

Με γνώμονα τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την άθληση των συμπολιτών μας, κάθε ηλικίας, ο…

12 ώρες ago

Πρώτη έκθεση έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Μαΐου η έκθεση των πρώτων έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης που δημιούργησε…

12 ώρες ago