Η Ένωση Γονέων Δήμου Χαλανδρίου για το άνοιγμα των σχολείων και την εξ αποστάσεως μετάδοση της διδασκαλίας

0

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου με δυο σημερινές της ανακοινώσεις αναφέρεται:

 • Στο άνοιγμα σήμερα των σχολείων για τη Γ’ Λυκείου, αλλά και για τους υπόλοιπους μαθητές – Λύκειο & Γυμνασίου – την επόμενη Δευτέρα
 • Τη βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση online των μαθημάτων στην τάξη (που με διαδικασίες fast – track η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στις 8 Μαΐου αργά το βράδυ)

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

Α. Η ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων
«Τα σχολεία ανοίγουν την Δευτέρα 11 Μαΐου για την Γ΄ Λυκείου και την Δευτέρα 18 Μαΐου για τα Γυμνάσια και τις Α΄ & Β΄ τάξεις Λυκείου. Ανοίγουν με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μετά από εισήγηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.
Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας μας δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά, ανησυχίες και έντονο προβληματισμό γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με την χρόνια υποχρηματοδότηση, τις ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας, τα εκπαιδευτικά κενά κ.α.
Ο ρόλος των Οργανώσεων Γονέων είναι να υπερασπιστούμε τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των μαθητών, την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης, τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου σήμερα αλλά και με ορίζοντα τη νέα σχολική χρονιά. Να είμαστε δηλαδή τα μάτια και τα αυτιά των γονιών στα σχολεία.
Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, δηλαδή να εξασφαλιστούν μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής για το σύνολο της σχολικής κοινότητας, με ευθύνη του Κράτους και χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Οι οδηγίες του Υπουργείου για τους όρους με τους οποίους πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία δικαιώνουν τις πάγιες διεκδικήσεις του Γονεϊκού κινήματος, οι οποίες πρέπει να γίνουν πλέον πράξη έστω και με αφορμή την επιδημία του Covid-19. Συγκεκριμένα

 • Μέγιστος αριθμός 15 μαθητών ανά τάξη για λόγους πλέον όχι μόνο παιδαγωγικούς αλλά και δημόσια υγείας
 • Μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ’ όλο το ωράριο λειτουργία του
 • Νοσηλευτές και προσωπικό υπηρεσιών υγείας στα σχολεία
 • Σύγχρονες σχολικές υποδομές.
 • Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να βρεθούν στα σχολεία ώστε να ελέγξουν αν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και πώς υλοποιούνται συνολικά τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας. Απευθυνόμαστε στη Διεύθυνση του σχολείου, στη Δημοτική Αρχή και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα, και ενημερώνουμε σχετικά την Ένωση. Είμαστε σε επαγρύπνηση για να αντιδράσουμε και να κινητοποιηθούμε

Β. Η ανακοίνωση για βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση online των μαθημάτων στην τάξη
«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση online των μαθημάτων στην τάξη (που με διαδικασίες fast – track η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στις 8 Μαΐου αργά το βράδυ) και υιοθετούμε τις διατυπωμένες θέσεις σωματείων εκπαιδευτικών:

 • Αυτή η ρύθμιση δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.
 • Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μαγνητοσκοπείται αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Την ίδια στιγμή αφήνει ανήλικα παιδιά ανυπεράσπιστα μπροστά σε οποιονδήποτε «καλοθελητή»!
 • Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη).
 • Η σχέση εμπιστοσύνης, που με τόσο κόπο χτίζουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί μέσα στις σχολικές αίθουσες, παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Πώς προστατεύονται για παράδειγμα οι μαθητές μας αν μια αφελής απάντηση ενός μαθητή γίνει viral και τον στιγματίσει σε όλη του ζωή; Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια κάμερα!
 • Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση που δεν είναι ούτε για livestreaming, ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να λογαριάζει τίποτα μετατρέπει τα σχολικά μαθήματα σε «bigbrother».
 • Η εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο σχολείο δεν είναι «webinar». Δεν είναι τυφλή (ανά)μετάδοση τυποποιημένη γνώσης. Δεν είναι ούτε το ισοδύναμο της μελέτης τόμων βιβλιογραφίας. Είναι πάνω απ’ όλα άσκηση κοινωνικοποίησης και διάπλαση χαρακτήρα.
 • Οι εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στις ειδικές εκπαιδευτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, στάθηκαν με όλα τα μέσα δίπλα στους μαθητές μας χωρίς καμία απολύτως στήριξη από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Γνωρίζουμε τον τρόπο να σταθούμε έμπρακτα και ουσιαστικά δίπλα σε όλους τους μαθητές μας και σε αυτές τις νέες συνθήκες.
 • Η στάση του Υπουργείου Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη! Η τροπολογία που ψηφίστηκε υπερβαίνει κάθε όριο, αφού κλείνει το μάτι σε όποιον μαθητή δε θέλει να έρθει στο σχολείο, να παρακολουθεί το μάθημα από το σπίτι του! Δηλαδή, η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία να μην είναι υποχρεωτική για όλους!

Καλούμε τον Δήμο Χαλανδρίου που είναι αρμόδιος για τις σχολικές υποδομές, να πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καταδικάζοντας την συγκεκριμένη απόφαση και να μην επιτρέψει να εγκατασταθεί στα σχολεία μας ο εξοπλισμός βιντεοσκόπησης των μαθημάτων.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να μην συναινέσουν στην βιντεοσκόπηση των παιδιών τους, να κινητοποιηθούν και να εμποδίσουν να εγκατασταθεί τυχόν εξοπλισμός βιντεοσκόπησης και να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν μαθήματα στην περίπτωση που βιντεοσκοπούνται.
Καλούμε τα παιδιά να αντιδράσουν με τα συλλογικά τους όργανα

Share.

Comments are closed.