New York Times: Πώς οι ατσαλωμένοι από την οικονομική κρίση Έλληνες συνέβαλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση του κορονοϊού

0

Εκτενές άρθρο/ανταπόκριση της Matina Stevis-Gridneff  από τις Βρυξέλλες, που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα των New York Times, προβάλλει το πώς η Ελλάδα, όπως και η Κροατία, κατόρθωσan, παρά το μέγεθός της και την οικονομική κρίση που τη μάστιζε επί σχεδόν μία δεκαετία, να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού, κινητοποιώντας τους πολίτες της.
Με τίτλο «Τα σκληραγωγημένα ευρωπαϊκά κράτη επιδεικνύουν αντοχή και προσαρμοστικότητα στη μάχη με τον ιό» και υπότιτλο «Χώρες όπως η Κροατία και η Ελλάδα, που έλαβαν νωρίς μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσης, έχουν γενικά βοηθηθεί από τη συνεργασία των πολιτών, ατσαλωμένων από πρόσφατες σκληρές εμπειρίες, του πολέμου ή της οικονομικής καταστροφής», το άρθρο αναφέρεται στους λόγους που υπήρξε επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και στην Κροατία. Μάλιστα, το άρθρο προαναγγέλλεται ότι θα δημοσιευτεί και στην αυριανή, έντυπη έκδοση της εφημερίδας New York Times.

Χώρες με ισχυρά αποθέματα ανθεκτικότητας
Εισαγωγικά η αρθρογράφος παρατηρεί ότι καθώς εξαπλωνόταν ο κορονοϊός σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκε το παράδοξο, τα πλουσιότερα και με περισσότερους πόρους κράτη να μην καταφέρνουν -σε γενικές γραμμές- να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την πανδημία του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη για παράδειγμα, η ασθένεια προξένησε καταστροφή σε τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της: τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Όμως, φτωχότερα ευρωπαϊκά κράτη υιοθέτησαν και επέβαλαν νωρίς σκληρούς περιορισμούς, επέμειναν σε αυτούς, και έως τώρα τα πήγαν καλύτερα και περιόρισαν τον ιό.

Αυτές οι χώρες, μερικές εκ των οποίων ανοίγουν τώρα προσεκτικά τις οικονομίες και κοινωνίες τους, είναι αυτές που διαθέτουν ισχυρά αποθέματα ανθεκτικότητας-προσαρμοστικότητας, με ρίζες σε σχετικά πρόσφατες κακουχίες.
Σε σύγκριση με όσα υπέστησαν οι λαοί τους όχι πολύ καιρό πριν, τα αυστηρά lockdowns ήταν λιγότερα επίπονα -και προφανώς αυτό συνετέλεσε στην ευρύτερη κοινωνική αποδοχή τους. Σε αυτά τα κράτη συγκαταλέγονται πολλά από το μπλοκ των πρώην κομμουνιστικών ανατολικών χωρών, αλλά επίσης η Ελλάδα και η Κροατία, όπου οι Αρχές είναι συγκρατημένα αισιόδοξες όσον αφορά στην αντοχή των λαών τους στις αντιξοότητες, γράφει η Ματίνα Στεβή.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξε με βάση τις διαφορετικές ανταποκρίσεις στην πανδημία, μια κλίμακα, προσπαθώντας να ταξινομήσει την αυστηρότητα των ληφθέντων μέτρων από τις κυβερνήσεις. Η μεγαλύτερη αυστηρότητα παρουσιάζεται στις ανατολικοευρωπαϊκές, παρά στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Έτσι κατάφερε να περιορίσει τον κορονοϊό η Ελλάδα
Ειδικότερα για την Ελλάδα -αφιερώνεται μεγάλο μέρος του δημοσιεύματος- αναφέρεται: Στην Ελλάδα, με νωπές τις μνήμες από την κρίση χρέους, η προοπτική του να μείνει ένας στους τρεις χωρίς εργασία δεν ήταν κάτι καινούργιο. Η Ελλάδα -λίγο μετά την Κροατία- ήρε το αυστηρό lockdown στις 4 Μαΐου, περνώντας -όπως και άλλα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη- σε μια σταδιακή επιστροφή στην κατά μία έννοια κανονικότητα.

Το δημοσίευμα επικαλείται την καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη, με ειδικότητα στην αντοχή και προσαρμοστικότητα των κοινωνιών σε περιόδους και καταστάσεις έντονου στρες και παρατεταμένων αντιξοοτήτων. Η εν λόγω επιστήμονας τονίζει ότι στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η αντοχή και μόνο (του πληθυσμού) δεν εξηγεί γιατί ορισμένα κράτη διαχειρίστηκαν καλύτερα την κρίση αυτή: η θετική αντιμετώπιση (της κρίσης) πηγάζει στο ότι οι πολίτες πίστεψαν στα κυβερνητικά μέτρα, γεγονός που οδήγησε σε συμμόρφωση-υπακοή και εμπιστοσύνη. Και όπως συμπλήρωσε η ίδια, η αντοχή και η αυστηρότητα πηγαίνουν χέρι-χέρι στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.
Στην Ελλάδα καταγράφηκε ο σχετικά μικροσκοπικός αριθμός των 151 θανάτων έως τώρα, μόλις 1,4/100 χιλιάδες, και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ πιστώνει αυτά τα δεδομένα στην κυβέρνηση, η οποία με ειλικρινή και πειστική προσέγγιση κινητοποίησε τους πολίτες, ούτως ώστε να σεβαστούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα (lockdown).

Επέδειξαν στωικότητα οι Έλληνες
Αντιμέτωποι με την οικονομική κατάρρευση στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, πολλοί Έλληνες επέδειξαν μια στωικότητα, παίρνοντας μαθήματα από την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα έχασε το ένα τέταρτο της οικονομίας της. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 9,7%, η χειρότερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια, το άρθρο επικαλείται τη μαρτυρία μιας εργαζόμενης στον χώρο της περιποίησης σώματος, η οποία βίωσε την κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, όταν χρειάστηκε τρία χρόνια να ξαναφτιάξει την επιχείρησή της, αλλά και στη μετέπειτα κρίση που χτύπησε την Ελλάδα, όταν και αναγκάστηκε να μείνει εκτός εργασίας για ακόμη τρία χρόνια. Η κυρία Ελ. Αποστολίδη, που εκτός του 15χρονου γιου της φροντίζει τους γονείς και αρκετούς συγγενείς της, δηλώνει ότι, κατά παράξενο λόγο, ήταν αισιόδοξη όταν εμφανίστηκε και αυτή η νέα αντιξοότητα. «Περάσαμε πολλά, σκληραγωγηθήκαμε, έτσι πιστεύω θα είμαστε ικανοί να ξαναχτίσουμε… Νομίζαμε ότι ήμασταν κακομαθημένοι πριν από τη δημοσιονομική κρίση, όμως τώρα διαπιστώνουμε ότι προσαρμοζόμαστε», λέει.
Το άρθρο συνοδεύεται στην κορυφή του από μεγάλη φωτογραφία (την οποία αναδημοσιεύουμε) με άποψη της άδειας πλατείας Συντάγματος τον περασμένο Μάρτιο, με τη σημείωση στη λεζάντα: «Η Ελλάδα πρόβαλε σαν πρότυπο παράδειγμα στη μάχη κατά της πανδημίας».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της δημοσιογράφου Matina Stevis-Gridneff, της αμερικάνικης εφημερίδας NewYork Times με θέμα «Europes BattleHardened Nations Show Resilience in Virus Fight» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.