Γιάννης Μαγκριώτης*: Η γιορτή της μητέρας, το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, και η ΕΕ των 75 χρόνων της ειρήνης και της ευημερίας

0

Και η γιορτή της μητέρας έχει ρίζες στους αρχαιοελληνικούς μύθους. Ήταν η γιορτή της μητέρας γης (Γαίας) σύζυγος του Ουρανού, η προσωποποίηση της φύσης, που γέννησε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες χρόνια μετά ο Δαρβίνος και ο Αϊνστάιν τεκμηρίωσαν επιστημονικά αυτούς τους μύθους.
Η μητέρα δημιουργός της ζωής, έγινε και σύμβολο της ειρήνης και των αντιπολεμικών κινημάτων, είναι η μάνα που κρατά στην αγκαλιά της το νεκρό στον πόλεμο παιδί της.
Στις 8 Μαΐου του 1945 η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων παράδοσή της στους συμμάχους και θεωρείται το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους υπέγραψε την άνευ όρων παράδοσή της η Ιαπωνία και θεωρείται το τέλος του πολέμου στην Ασία και τον ειρηνικό.
Η 8η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα της νίκης των συμμάχων και γιορτάζεται κάθε χρόνο, ενώ στην Γερμανία μέχρι το 1985 γιόρταζαν το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά δυσκολευόταν να γιορτάσουν την ήττα της Γερμανίας ως ημέρα νίκης, όπως την γιόρταζαν οι νικητές του πολέμου, κάτι που εμπόδιζε κει οι διαφορετικές θέσεις των δυο Γερμανιών μέχρι τότε. Η Δυτική Γερμανία(ΟΔΓ) από το 1985 με δήλωση του τότε προέδρου της, αναγνώρισε την ημέρα της νίκης των Συμμάχων κατά του Γ’ Ράιχ και ως ημέρα νίκης της δημοκρατικής Γερμανίας..
Φέτος ο φόβος του κορονοϊού μπορεί να περιόρισε τους επιβλητικούς γιορτασμούς στις πρωτεύουσες των νικητών, όμως το Βερολίνο με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, σφράγισε την ημέρα.
Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όλη την ημέρα προβάλλονταν οι λέξεις «Νίκη» και «Ευχαριστώ», σε όλες τις γλώσσες των λαών που είχαν εμπλακεί στον καταστροφικό πόλεμο.
Όμως η 9η του Μάη επιλέχθηκε συμβολικά το 1950 από τον τότε ΥΠΕΞ της Γαλλίας ως η ημέρα της ιστορικής διακήρυξής του για την Ενωμένη Ευρώπη και ένα χρόνο μετά υπεγράφη η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Γερμανίας και Γαλλίας για την κοινή πολιτική στον άνθρακα και τον χάλυβα, τις βασικές πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της πολεμικής μηχανής μιας χώρας. Η Συνθήκη αυτή ήταν και η μήτρα της ΕΟΚ αργότερα και μετά το 1993 της ΕΕ.
Μια συνθήκη που σφράγισε 70 χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη και ευρύτερα στον κόσμο, παρ’ όλα τα προβλήματα και τις αντιφάσεις με τα οποία προχώρησε και προχωράει.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 143 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner