Τομέας Ισότητας Κινήματος Αλλαγής: Όλοι μαζί να βάλουμε ένα τέλος στην αθλιότητα της ενδοοικογενειακής βίας

0

Ο Τομέας Ισότητας Κινήματος Αλλαγής με ανακοίνωσή του αναφέρεται στη βία κατά των γυναικών κατά την περίοδο του εγκλεισμού.
«Από την πρώτη στιγμή του εγκλεισμού, το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων κατά της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του εγκλεισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας δε στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας από την Γραμμή SOS 15900 υπενθυμίζει ότι: «Κίνημα Αλλαγής πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, περιορισμού αυτών των βάναυσων, αρρωστημένων συμπεριφορών, κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού – πολιτικού μετώπου απέναντι στη βία» και αναφέρει με νόημα αναφορικά με τα στοιχεία που υπάρχουν ότι: «Πρόκειται για σοκαριστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο επιτακτική ήταν και συνεχίζει να είναι αυτός ο αγώνας. Την ώρα που όλοι δίναμε τη μάχη κατά της πανδημίας, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, ακόμα και πρώην σύζυγοι,  αποτελούσαν τα θύματα. Συνολικά 1.769 κλήσεις, 4 φορές περισσότερες καταγγελίες από τον Μάρτιο κατά τον Απρίλιο, έφεραν στην επιφάνεια την τραγωδία, τον εφιάλτη που βίωναν πριν από όλα γυναίκες

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας Κινήματος Αλλαγής
«Από την πρώτη στιγμή του εγκλεισμού, το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων κατά της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του εγκλεισμού. Γυναίκες από όλους τους πολιτικούς χώρους και σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλλων και την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή εντοπίσαμε τον κίνδυνο και επιμείναμε να ενταθούν τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινόμενου.
Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, περιορισμού αυτών των βάναυσων, αρρωστημένων συμπεριφορών, κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού – πολιτικού μετώπου απέναντι στη βια.
Δυστυχώς τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας από την Γραμμή SOS 15900 επιβεβαίωσαν αυτή την πρόβλεψή μας. Πρόκειται για σοκαριστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο επιτακτική ήταν και συνεχίζει να είναι αυτός ο αγώνας. Την ώρα που όλοι δίναμε τη μάχη κατά της πανδημίας, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, ακόμα και πρώην σύζυγοι,  αποτελούσαν τα θύματα. Συνολικά 1.769 κλήσεις, 4 φορές περισσότερες καταγγελίες από τον Μάρτιο κατά τον Απρίλιο, έφεραν στην επιφάνεια την τραγωδία, τον εφιάλτη που βίωναν πριν από όλα γυναίκες.
Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι απλά χρήσιμα από στατιστικής απόψεως. Δείχνουν το ανησυχητικό μέγεθος του προβλήματος και τις ανάγκες που έχουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αναδεικνύουν την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας μέχρι να μειωθούν δραστικά τα θύματα βίας. Ας μην ξεχνιόμαστε. Οι συνθήκες εγκλεισμού μπορεί να ενέτειναν το φαινόμενο, δεν το γέννησαν όμως. Τέτοια φαινόμενα υπήρχαν και θα υπάρχουν, όσο τα περιβάλλει ένα πέπλο σιωπής και συγκάλυψης.
Σήμερα προτείνουμε ως Κίνημα Αλλαγής τα παρακάτω:

  • Να ενισχυθεί η λειτουργία της Ανοικτής Γραμμής
  • Να υπάρξει Παρατηρητήριο φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας που θα συγκεντρώνει συστηματικά στοιχεία από Αρχές και Φορείς και πέραν των καταγγελιών στο 15900
  • Να διεξαχθούν έρευνες κοινής γνώμης και μελέτες που να αναδείξουν όλο το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος.
  • Να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η καμπάνια ενημέρωσης, ώστε και θύματα βίας αλλά και όλη η κοινωνία να κατανοήσουν την ανάγκη καταγγελίας κάθε τέτοιου κρούσματος.
  • Να οργανωθούν μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν συζητήσεις, Ημερίδες για ενημέρωση της κοινωνίας.
  • Να υπάρξει μία ακόμα πιο ενεργή βοήθεια από όλα τα Μ.Μ.Ε με ρεπορτάζ, ειδικές ενημερωτικές εκπομπές , ειδικά πάνελ, ώστε να υπάρξει επικοινωνιακή δύναμη ισχύος κατά όλων όσων νομίζουν ότι μπορούν ανενόχλητα να ασκούν βία στις συζύγους , στα παιδιά τους, στα αδέλφια τους ή και στου γονείς τους.
  • Να υπάρξει ένας σταθερός συντονισμός όλων των αρμοδίων Αρχών και Φορέων( Γ.Γ, Αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Φορέων της Κοινωνίας των πολιτών , Κομμάτων, Αστυνομίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικηγορικού Κόσμου)
  • Να οργανώσουμε καλύτερα τους τρόπους κάλυψης των αναγκών των θυμάτων για θέματα Ψυχοκοινωνικής και Νομικής στήριξης, φιλοξενίας σε ξενώνες.

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως πάντα, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης με προτάσεις, διάθεση συνεννόησης και παρεμβάσεις.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Share.

Comments are closed.