Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα, συνολικά 2678-33 σε ΜΕΘ και 85 εξήλθαν από αυτές

0

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση του σήμερα ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.678 από την αρχή της πανδημίας. Το 56% αυτών είναι άνδρες, ενώ 603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.340 αφορούν σε ήδη γνωστό κρούσμα κορονοϊού.
Ανακοίνωσε επίσης 33 διασωληνωμένοι με επιπλοκές από τον κορωνοϊό, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς 8 είναι γυναίκες, ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
Τέλος, ο κ Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο, με την χώρα μας να μετρά συνολικά 148 νεκρούς. 40 εξ αυτών ήταν γυναίκες, ενώ το 93,2% των θυμάτων έφερε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
Ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 90.043 δείγματα για τον κορονοϊό.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται έγκαιρα συρροές θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στα 11 νέα κρούσματα που διαπιστώθηκαν την Τετάρτη στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Όπως είπε, σε συνεργασία ΓΕΕΘΑ, ΕΟΔΥ έγινε επιτόπια επίσκεψη στο 401.
Πραγματοποιείται διερεύνηση της διασποράς με συγκεκριμένο σχέδιο και ολοκληρώνεται σταδιακά ο εκτεταμένος έλεγχος. Το νοσοκομείο διαθέτει θαλάμους ειδικούς για τη νόσο, πρόσθεσε τονίζοντας πως επισκέφτηκε τις δομές προσωπικά, ενώ ευχήθηκε περαστικά στους ασθενείς.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ξεκινάει το 2ο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχε επιβληθεί λόγω του κορονοϊού και πλέον ανοίγουν για το κοινό καταστήματα και επιχειρήσεις. Έτσι από Δευτέρα ανοίγουν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, επιστρέφουν τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, τα μαθήματα σε σχολές οδηγών, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ενώ επιστρέφουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου σε σχολεία και φροντιστήρια.

Νίκος Χαρδαλιά για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες: Ούτε αντίσταση είναι, ούτε μαγκιά
Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι, ούτε δείχνουν μαγκιά με τις συγκεντρώσεις σε πλατείες.

«Θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους όσοι συγκεντρώνονται σε πλατείες» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για κίνδυνο «να τα τινάξουμε όλα στον αέρα».
Παράλληλα, σημείωσε πως δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου, αλλά είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης και πρόσθεσε πως η πανδημία είναι εδώ.
«Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορονοϊό» συνέχισε και έφερε ως παράδειγμα πως την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι από ένα πρόσωπο μολύνθηκαν 10 άλλα άτομα.
«Το ότι δεν ζήσαμε εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών οφείλεται ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα» σημείωσε.

Share.

Comments are closed.