Ενημέρωση Τσιόδρα: 8 νέα κρούσματα κορονοϊού, συνολικά 2.620, 143 οι νεκροί και 37 διασωληνωμένοι

0

Στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα ανακοινώθηκαν 8 νέα κρούσματα (χθες 21 κρούσματα) με το σύνολο των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο να ανέρχεται στα 2.620,
Επίσης, ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο 3 συμπολίτες (κανένας χθες) μας έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 143. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη. Ακόμα 37 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (36 χθες) και 77 ασθενείς έχουν εξέλθει. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 78.207 κλινικά δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου τίθενται σε λειτουργία οι πρώτες κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση της COVID-19.
Όπως είπε ο ίδιος στη συνέχεια, Τόνισε πάντως ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες για όλους μας. «Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής και αν συνεχίσουμε όλοι να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικούς φορείς, θα έχουμε μικρότερο ενδεχόμενο διασποράς του ιού και αύξησης των κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, εμείς θα επιτηρούμε καθημερινά», τόνισε.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό και στην έγκριση από τις ΗΠΑ του νέου φαρμάκου Remdesivir. «Επετράπη στις ΗΠΑ η χρήση του, αν και με προσωρινή έγκριση, λόγω του κατεπείγοντος που παρουσιάζεται σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Θα αρχίσει να χορηγείται σε παιδιά με χαμηλή οξυγόνωση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν έχουμε στα χέρια μας όλες τις απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Για το άνοιγμα των σχολείων από τις 11 Μαΐου και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αυτό ενέχει ρίσκο για αναζωπύρωση του ιού, ο κ Τσιόδρας επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι: «όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες- η νόσος δύσκολα “χτυπά” τα παιδιά», ενώ τόνισε πως «δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο, αλλά είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε όλα τα στοιχεία».

Αυτά είναι τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα
Στα καταστήματα που λειτουργούν και πάλι από τη Δευτέρα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Παπαθανάσης που συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ειδικότερα είπε: «Λιανικό εμπόριο βιβλίων, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης, λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο ανθέων, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ), δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων, καθώς επίσης και η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας». Παράλληλα ο υφυπουργός Εσωτερικών έδωσε και αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα προστασία που πρέπει να τηρούνται.
Ανέφερε δε ότι τα καταστήματα τροφίμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ τα Σάββατα μέχρι τις 9 Μαΐου, ενώ όσον αφορά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής το ωράριό τους μπορεί να διαμορφωθεί από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τα Σάββατα. Επίσης είπε ότι τα υπόλοιπα καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί.
Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως μπορούν να γίνουν καταγγελίες στον αριθμό 1520 για μη τήρηση των μέτρων αλλά και καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Δείτε βίντεο της ΕΡΤ με την ενημέρωση του Υπ.Υγείας για την εξέλιξη του Κορονοϊού

Share.

Comments are closed.