Categories: Κοινωνία

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: 15 νέα κρούσματα, ένας νεκρός, 38 διασωληνωμένοι – Αναλυτική ενημέρωση από Χαρδαλιά- Αυγενάκη [Βίντεο]

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνουμε σήμερα 15 νέα κρούσματα και 1 καταγεγραμμένο θάνατο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.59 εκ των οποίων το 56% άνδρες και 591 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1286 με ήδη γνωστό κρούσμα. Το σύνολο των μέχρι τώρα θυμάτων του κορονοϊού ανέρχεται σε 140. Παραμένουν διασωληνωμένοι 38 συμπολίτες μας, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. 10 εξ αυτών είναι γυναίκες, ενώ το 87% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Το καλό είναι ότι 74 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος έχουν ελεγχθεί συνολικά 75.170 κλινικά δείγματα.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ότι μέχρι τώρα 1374 ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ανέρρωσαν και είναι καλά. Από αυτούς, 428 (31,15%) νοσηλεύτηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και πήραν εξιτήριο και ακόμη 946 (68,15%) τήρησαν τον κατ’ οίκον περιορισμό και έγιναν καλά στο σπίτι.
Σχετικά με το θέμα των αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Αυτή εφαρμόζεται για την επιδημιολογική καταγραφή της επιδημίας. Σε πρόσφατη δημοσίευση από την Κίνα, έλεγχοι εντός 19 ημερών διαπίστωσαν 100% θετικότητα σε αυτούς που συμμετείχαν, είχαν δηλαδή αντισώματα που δείχνουν ανοσία
Επίσης ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι θέλει να βλέπει την πανδημία ως μια ευκαιρία να πάμε μπροστά υιοθετώντας επιστημονικές τοποθετήσεις. «Να μην γίνει ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρις στη θυσία όλων μας είμαστε σε καλό σημείο. Κοινός στόχος η προστασία όλων μας. Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ελπίζω ότι δεν είναι στην πρόθεση τους να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό» είπε σε έντονο ύφος.
«Δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες. Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο για αυτό και προηγούνται στις προσπάθειες επανόδου στην κανονικότητα. Όσον αφορά το γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο δεν είναι σαφές. Έχουμε δεδομένα και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Θα το δούμε. Μια μελέτη των Γερμανών παραδείγματος χάριν μιλά για 16 μαθητές δημοτικού σχολείου. Μπορείς να αυτό να πάρεις απόφαση για πάνω από 1 εκατ. έλληνες μαθητές. Πρέπει αυτή η αβεβαιότητα να γίνει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης; Δεν νομίζω ότι είναι έτσι» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά.
Για το θέμα της μάσκας ο κ. Τσιόδρας είπε: «Τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό. Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση. Που υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός; Στα ΜΜΜ. Άρα εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του. Τώρα ανοίγει η κοινωνία. Για αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ. Με πολλές αντιρρήσεις, αντεπιχειρήματα». Στο ερώτημα υφασμάτινη ή χάρτινη, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι «αναφερόμαστε σε μη ιατρικές μάσκες. Θα φτιαχτεί βιντεάκι για την απλή κατασκευή μιας μάσκας στο σπίτι. Είναι να αποφεύγουμε αν
«Στη Γερμανία επανέρχεται σταδιακά το R προς τα πάνω. Εμείς αν δούμε σταδιακή άνοδο του R τα μέτρα που θα επανέλθουν θα αφορούν τις συγκεντρώσεις, το εμπόριο. Μια τοπική διασπορά θα οδηγήσει σε ένα τοπικό lockdown. Θεωρώ ότι θα υπάρχουν ζώνες πιο ελεύθερες από τη νόσο και περιοχές που θα πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση Αυτό νομίζω ότι θα γίνει περισσότερο και όχι μια καθολική επαναφορά κάποιων μέτρων» είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του ανοίγματος.

Χαρδαλιάς: Τις τελευταίες 2-3 ημέρες υπάρχει μια απίστευτη κινητικότητα
«Αύριο, Πρωτομαγιά, δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό ούτε στο χωριό», επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης, είπε ότι «προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τους τα μέλη τους και να συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και σημείωσε: «Μένουμε σπίτι μέχρι τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή με βάση τους νέους κανόνες». Τόνισε πως χέρια, αποστάσεις, μάσκες (ΧΕΜ) είναι το τρίπτυχο του νέου σχεδίου.
«Εδώ και 2-3 ημέρες υπάρχει μια απίστευτη κινητικότητα λες και όλα έχουν τελειώσει. Δεν φωνάζουμε ετσιθελικά για το τριήμερο. Είναι η 3 ημέρες που είναι η βάση της καινούργιας φάσης που ξεκινάει τη Δευτέρα. Έχει να κάνει με το επιχειρησιακό σχέδιο. Η λογική που λέει γιατί άνοιξε το ένα και όχι το άλλο μπορεί να βοηθά μια συζήτηση, αλλά τα κριτήρια και οι δομές είναι συγκεκριμένες και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και θα αφορά την υγεία του έλληνα πολίτη» είπε τα΄λος ο κ. Χαρδαλιάς.

Αυγενάκης: Από 5 Μαΐου επιτρέπεται η προπόνηση για τους αθλητές των ομάδων της Super League
Ανακοινώσεις για την επανέναρξη της αθλητικής δράσης στη χώρα έκανε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Για τη Superleague, είπε ότι από την Τρίτη 5 Μαΐου επιτρέπεται η προπόνηση για τους αθλητές των ομάδων, σε ολιγομελή τμήματα 6-8 ατόμων για την επαναφορά φυσικής κατάστασης αθλητών και ενδυνάμωσης. Όλες οι προπονήσεις θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Επιπλέον είπε ότι συστήνεται ειδική υγειονομική επιτροπή για πρωτόκολλα που τροποποιούνται ανάλογα. Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση με μία είσοδο. Διεξάγουμε Πέραν των αθλητών όλοι φοράνε μάσκες.
Ανακοινώνουμε ενδεικτικά το πρωτόκολλο προστασίας της υγείας:

  • Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην κάθε εγκατάσταση, διεξάγουμε έλεγχο με το ιστορικό του καθενός.
  • Φοράμε μάσκα, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και ξεπλένουμε καλά το πρόσωπό μας. Μετά από κάθε χρήση οργάνου από αθλητή, καθαρίζεται το κάθε όργανο.
  • Κρατάμε αποστάσεις, χρησιμοποιούμε τα δικά μας αθλητικά είδη και χρησιμοποιούμε το δικό μας μέσο για να μεταφερθούμε πριν και μετά την προπόνηση.
  • Τα αποδυτήρια, τα ντους και τα κλειστά γυμναστήρια παραμένουν κλειστά. Τα ρούχα της προπόνησης τα βάζουμε σε κλειστή τσάντα και τα αφήνουμε να τα αναλάβει ο σύλλογος.
  • Επιτρέπονται όλες οι ατομικές προπονήσεις σε αθλητές που έχουν προκριθεί ή διεκδικούν προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Επιτρέπεται η προπόνηση σε ανοιχτούς χώρους για αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας.
  • Για τα μαχητικά αθλήματα επιτρέπεται προπόνηση μόνο φυσικής κατάστασης και μόνο σε ανοιχτούς χώρους.
  • Για υγρό στίβο: Θα επιτραπούν σε επόμενο χρόνο.
  • Σε μεταγενέστερο χρόνο και για ανθρώπους ΑΜΕΑ
  • Ψηφίσαμε διάταξη που επιτρέπουμε στις διοργανώτριες αρχές να αποφασίσουν για τα πρωταθλήματα. Περιμένουμε τις αποφάσεις των άλλων διοργανώτριων αρχών για μπάσκετ και βόλεϊ.
  • Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι απαραίτητο να στηριχτεί. Αποτελεί προτεραιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού. Θα προχωρήσουμε σε γενναίες οικονομικές παραχωρήσεις για να βοηθήσουμε τους ερασιτέχνες αθλητές.
  • Είναι δεδομένο πως η κρίση δημιούργησε την κουλτούρα της ατομικής άθλησης.
  • Στη φάση μετάβασης του αθλητισμού στη νέα εποχή δημιουργούμε ψηφιακή αθλητική κάρτα.
  • Δεν γίνεται να απαντηθεί το ερώτημα για το πότε θα γίνει η πλήρης άρση των περιορισμών”.

Δείτε βίντεο της ΕΡΤ με την ενημέρωση του Υπ.Υγείας για την εξέλιξη του Κορονοϊού

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τέλος το χάρτινο μπλοκάκι κλήσεων των τροχονόμων – Γίνονται ηλεκτρονικές και θα έρχονται μέσω gov.gr [Βίντεο]

Τίτλοι τέλους από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το παραδοσιακό μπλοκάκι των τροχονόμων, αφού…

2 ώρες ago

Κώστας Λύρος: Θλιβερή Πανελλαδική πρωτιά η ακύρωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ο πρώην Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Ανατροπή» -…

15 ώρες ago

«Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» – Κώστας Βαφειάδης: Προβλήματα ασφαλείας στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Η δημοτική παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Κώστα Βαφειάδη, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει…

18 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Πρόγραμμα Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024 Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανακοινώνει με χαρά το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το…

19 ώρες ago

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Βραδιές θερινού σινεμά για μικρούς και  μεγάλους στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Πεύκης!

Το προαύλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Πεύκης (Λεωφόρος Ειρήνης 34) αυτόν τον μήνα γίνεται ο…

20 ώρες ago