Έως 100 εκατ. νεόπτωχους μπορεί να προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού

0

Γύρω στα 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να πέσουν στη φτώχεια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησαν χθες Τετάρτη ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και άλλοι οργανισμοί, ζητώντας εργαλεία ταυτοποίησης για να εντοπίσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητες και επενδύσεις που θα επικεντρώνονται στις παραγκουπόλεις.
Στην πρώτη γραμμή της επιδημίας covid-19 αναμένεται να βρεθούν και να πληγούν ιδιαίτερα οι πυκνοκατοικημένες πόλεις του πλανήτη, καθώς οι άνθρωποι εκεί ζουν συνωστισμένοι, χωρίς ή καθόλου μέτρα προσωπικής υγιεινής και με ένα σύστημα υγείας ανεπαρκές.
«Μέσα στις πόλεις πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, τους φτωχούς και τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ», τόνισε ο Σάμεχ Ουάχμπα (Sameh Wahba) στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας θα υπάρξει πιθανόν αύξηση κατά 100 εκατομμύρια των ‘νεόπτωχων’ εξαιτίας των απωλειών στις θέσεις εργασίας και στα εισοδήματα», πρόσθεσε ο Ουάχμπα.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι πόλεις αυτές θα δουν μείωση από 15% ως 25% στα έσοδά τους από τη φορολογία το επόμενο έτος, γεγονός που θα δυσκολέψει τις αρχές να επενδύσουν στη βελτίωση των συνθηκών στις παραγκουπόλεις.
Εργαλείο ταυτοποίησης της Παγκόσμιας Τράπεζας βοηθά τις πόλεις να εντοπίσουν περιοχές όπου οι τουαλέτες είναι κοινές, υπάρχει μία πηγή τρεχούμενου νερού για την κοινότητα ή όπου η τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης είναι αδύνατη λόγω του συνωστισμού, επεσήμανε ο ίδιος.
Μέχρι στιγμής το εργαλείο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στο Κάιρο (9,5 εκατομμύρια), το Μουμπάι (Βομβάη – 18,41 εκατομμύρια) και την Κινσάσα (11,86 εκατομμύρια).
Χωρίς αυτά τα στοιχεία, η κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και πόρους δεν φτάνει στις παραγκουπόλεις όπου ζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τόνισε η ακτιβίστρια Σίλα Πατέλ (Sheela Patel).

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Anastasia Moloney του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters με τίτλο «Cities face 100 millionnew poorin postpandemic world: experts», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.