Γιάννης Μαγκριώτης: Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση το 2020, θυμίζουν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2009, σύμπτωση;

0

Η κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα, αρνιόταν να κάνει εκτιμήσεις για την ύφεση, αφού μέχρι τις αρχές Μάρτη δήλωνε, ότι: «Μπορεί να μην πιάσουμε τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά μπορεί να μην έχουμε και ύφεση».
Πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε, ότι: «Η ύφεση θα κινηθεί ανάμεσα στο 5% που εκτιμά η ΤτΕ και 10% που εκτιμά το ΔΝΤ».
Σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε, ότι: «Η ύφεση θα κινηθεί ανάμεσα στο 4% και στο 8% και ίσως λίγο πάνω από το 8%».
Κατανοώ την αρχική αισιοδοξία των κυβερνητικών αξιωματούχων, ως υποχρέωση να είναι αισιόδοξοι, όμως όταν αναγκάστηκαν να δουν την πραγματικότητα, για να μην χάσουν εντελώς την αξιοπιστία τους, δεν μπορώ να καταλάβω το άνοιγμα στην εκτίμησή τους.
Αβεβαιότητα σίγουρα υπάρχει και θα υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και για αρκετό καιρό, όμως η κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένη, διαφορετικά όλη η πολιτική της στην οικονομία θα είναι έωλη με ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες, από τις αναμενόμενες.
Φυσικά, μπορεί να είναι κυβέρνηση της ΝΔ και η σημερινή, δεν μπορώ όμως να την ταυτίσω με εκείνη του ιδίου κόμματος, την περίοδο 2008-2009, η οποία ήξερε την έκρηξη του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους, και την απέκρυπτε μέχρι τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009. Δεν μπορώ, τουλάχιστον, μέχρι να δούμε την συνέχεια.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 140 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.