Μητσοτάκης: 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις – «Επιστρέφουμε άλλα προσέχουμε»

0

Το πλάνο της σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση. Αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό ανακοίνωσε πως από τις 4 Μαΐου αίρονται τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει βήμα – βήμα, ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες για τη συμβολή τους στον αγώνα εναντίον του κορωνοϊού. 
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το δεύτερο στάδιο του σχεδίου της.
Ωστόσο, προειδοποίησε: «Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδός μας από την καραντίνα θα γίνεται βήμα – βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής μπορώ σήμερα να ανακοινώσω τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα: Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS».
«Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη στάση της Εκκλησίας για την υπευθυνότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια των μέτρων και προανήγγειλε το άνοιγμα των ιερών ναών από τις 4 Μαΐου, ενώ ευχαρίστησε προσωπικό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
«Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την επιστροφή των μαθητών της Γ΄Λυκείου στα θρανία στις 11 Μαΐου, ενώ στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν σε ρυθμούς τάξης και οι υπόλοιπες τάξεις σε Λύκειο και Γυμνάσιο αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε όμως, «τα σχολεία θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό»
Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, είπε ότι θα παραμείνουν κλειστά, τονίζοντας όμως τα εξής:
«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών».

Στη συνέχεια το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσιάστηκε αναλυτικά από τους υφυπουργούς:

  • παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο και
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση,
  • Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά,
  • Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη,
  • Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο
  • Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη..
  • Την παρουσίαση συντόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Δείτε την παρουσίαση των μέτρων μετάβασης

Σκέρτσος: Το σχέδιο της επόμενης ημέρας είναι μια γέφυρα ασφαλείας. Παίρνουμε τώρα το ρίσκο για άνοιγμα της οικονομίας.
Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνιση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.

Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να καταννοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.
Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ′ ό,τι τον Φεβρουάριο.
 
Παπαθανασίου: Ανοίγουν στις 4 Μαϊου τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ένα άτομο ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα.
«Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές», τόνισε ο κ. Σκέρτσος και επεσήμανε ότι η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες: α. στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας, β. δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης και γ. στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.

Κεφαλογιάννης: Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό
«Η σταδιακή επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απαιτεί τη σταδιακή επιστροφή των μέσων μαζικής μεταφοράς σε πλήρη λειτουργία» τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων στον τομέα ευθύνης του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε πως «τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει με τους όρους υγειονομικής προστασίας που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί». Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:

  • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
  • Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
  • Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Κεφαλογιάννης τους ευχαρίστησε «τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα».

Κοντοζαμάνης: Ενισχυμένο το Σύστημα Δημόσιας Υγείας στη ”νέα καθημερινότητα”
Σταδιακά και προσεκτικά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση  για τον νέο κορονοϊό , όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το χώρο της Υγείας. Το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση και βγαίνει ”ενισχυμένο”, είπε.  Αυτή η ενίσχυση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με περαιτέρω προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των διαθέσιμων και λειτουργικών κλινών.  Είχαμε δύο στόχους κατά την έναρξη της πανδημίας, είπε. να περιορίσουμε την μετάδοση και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί  στις νέες ανάγκες. ”Τα καταφέραμε”, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προέτρεψε τους πολίτες όπως οι συνήθειες ατομικής προστασίας  που αποκτήσαμε να μας γίνουν τρόπος ζωής.

Χαρδαλιάς: Αλλάζει ο στόχος όχι η επαγρύπνηση
Αλλάζει ο στόχος, αλλά δεν αλλάζει η επαγρύπνηση, υπογράμμισε στην ομιλία του για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών, στις ενέργειες της «επόμενης μέρας» και την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Με μια αναφορά στην ρήση του Γκαίτε, ότι «οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο πιο κοντά ερχόμαστε στον στόχο», ο κ. Χαρδαλιάς έστειλε το μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν, τονίζοντας ότι η νέα κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά, και αν δεν τηρηθούν οι κανόνες για την επόμενη φάση, είναι πολύ πιθανό να μπει φρένο και να υπάρξει επιστροφή σε νέους περιορισμούς.
«Παραμένουμε υπεύθυνοι και ρεαλιστές…Τηρούμε τους κανόνες, τότε προχωράμε. Δεν τους τηρούμε, τότε σταματάμε ίσως και επιστρέφουμε σε νέο κύκλο περιορισμών. Τόσο απλά!» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα, τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς. Και αυτή η συνθήκη, αυτή η εξίσωση είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί αδιαπραγμάτευτη είναι η ανθρώπινη ζωή, αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αδιαπραγμάτευτη είναι η προσήλωσή μας για περιφρούρηση της μέχρι σήμερα προσπάθειας της ελληνικής κοινωνίας». 
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε εκτενή αναφορά στην υπευθυνότητα που έδειξαν οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία «ο κρατικός μηχανισμός επιτήρησε, και προστάτευσε την προσπάθεια των πολλών από την ανευθυνότητα των λίγων». Σε ό,τι αφορά στην νέα κατάσταση, ανέφερε τα παρακάτω:
Μέχρι τις 4 Μάιου ισχύουν χωρίς «εκπτώσεις» τα ήδη ισχύοντα μέτρα και το δόγμα «μένουμε σπίτι».

Από την Δευτέρα 4 Μαΐου, «το σχέδιό, το καθημερινό στοίχημα τροποποιείται», αλλά:

  • Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου.
  • Οι πολίτες κινούμαστε όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμά τους.
  • Εφ′ όσον τηρηθούν συντριπτικά τα παραπάνω και με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα αξιολογούμε καθημερινά, και τις προτάσεις των επιστημόνων, θα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα.

«Η Πολιτική Προστασία και όλος ο μηχανισμός της, παραμένει εδώ και στη νέα φάση, ενισχυμένη, με επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, με νέες δομές, νέα εργαλεία ελέγχου και καθημερινής δουλειάς, με νέα, κάθετη, εθνική δομή σε όλη την επικράτεια, νέο σχέδιο προσαρμοσμένο στα καινούρια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε: «Η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ύψιστο καθήκον μας, η απόλυτη, μοναδική, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Κανένας εφησυχασμός, μόνο επαγρύπνηση, μόνο σκληρή επιχειρησιακή δουλειά με άμεσα αντανακλαστικά! Είμαστε στην αρχή ενός νέου ταξιδιού, μιας νέας φάσης σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό!».
«Εφαρμόζουμε τους κανόνες! Βγαίνουμε σταδιακά αλλά σταθερά νικητές. Καλή δύναμη σε όλους» κατέληξε ο υφυπουργός.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με το   διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  για την άρση των μέτρων

Share.

Comments are closed.