Η επόμενη μέρα για την επιστροφή στην ομαλότητα – Τι θα γίνει με τα σχολεία

0

Σε τρεις φάσεις αναμένεται να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού, που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αύριο, αναμένεται να δώσει το περίγραμμα των βημάτων που θα ακολουθηθούν και στη συνέχεια η εξειδίκευση θα γίνει από τα αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με όσο ισχύουν μέχρι τώρα, η έξοδος της χώρας από την καραντίνα αναμένεται να γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου. Στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ θα καταργηθεί και η αποστολή SMS στο 13033.
Επίσης στις 4 Μαΐου οι πολίτες αναμένεται να μπορούν να μετακινούνται δίχως βεβαιώσεις και χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν SMS στο 13033.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις, στην πρώτη φάση αναμένεται να απελευθερωθούν σε επίπεδο νομού, δηλαδή οι πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν εντός της περιφερειακής ενότητας που κατοικούν.
Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξετάζεται να μεταβληθούν οι ώρες πρωινής προσέλευσης στην εργασία και θεωρείται δεδομένο  το ενδεχόμενο για υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Η δεύτερη φάση αναμένεται να ακολουθήσει στα μέσα Μαΐου, αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν οι καφετέριες και τα εστιατόρια χρησιμοποιώντας όμως, μόνο τους εξωτερικούς χώρους, ενώ η τρίτη φάση να έρθει στα μέσα Ιουνίου οπότε αναμένεται η σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, 12μηνης λειτουργίας.
Στην τρίτη φάση, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» ο τουρισμός, με γνώμονα όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα, οπότε θα ξαναλειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα.
Το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να αποκαλύψει το σχέδιο για την άρση της καραντίνας στον τουρισμό, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα μικρά καταλύματα που θα ανοίξουν πρώτα.
Όσον αφορά τα σχολεία, αυτό που φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» είναι η επανέναρξη των μαθημάτων για την Γ΄ Λυκείου στις 11 Μαΐου.
Οι Πανελλήνιες 2020 θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο καθώς στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όπως δήλωσε, χτες, Κυριακή, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στις ακριβείς ημερομηνίες.
Άνοιγμα όλων των σχολείων σε δύο φάσεις έως το τέλος Μαΐου φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία θα ανακοινώσει στο μήνυμα που θα απευθύνει στους πολίτες την Τρίτη.
Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει δυο διαφορετικά σενάρια για την επιστροφή στα θρανία, χωρίς τίποτα να είναι βέβαιο. Το μόνο βέβαιο είναι η επανέναρξη μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου.
Το πρώτο προβλέπει επανέναρξη μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τα Γυμνάσια και την Α’ και Β’ Λυκείου και μια εβδομάδα αργότερα για τα Δημοτικά.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει άνοιγμα και των τριών παραπάνω βαθμίδων, με εξαίρεση της Γ’ Λυκείου, ταυτόχρονα τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, με παράταση του έτους για τρεις εβδομάδες. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική απόφαση μετά το ζύγισμα όλων των δεδομένων αφορά τις δύο φάσεις, μία για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης στις 11 και 25 Μαΐου.
Το βέβαιο είναι ότι η επιδημιολογική πορεία, με διατήρηση του αριθμού νέων κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι κλειδί για να περάσουμε από την πρώτη, στην δεύτερη φάση. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο τέλος Μαΐου, ενώ για την πρωτοβάθμια στις 26 Ιουνίου.
Πάντως η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς θα υπάρξουν κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα κάθεται ένας μαθητής ανά θρανίο και αυτά θα έχουν συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους. Φυσικά θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Share.

Comments are closed.