Ενημέρωση κορονοϊού: 27 νέα κρούσματα, 2.490 συνολικά – 5 νέοι Θάνατοι στους 130 συνολικά – 48 διασωληνωμένοι και 60 έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ [Βίντεο]

0

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Ο κ Τσιόδρας ανέφερε 27 νέα κρούσματα στη χώρα, με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 2.490 κρούσματα. Από αυτά 55,6% είναι άνδρες, ενώ 580 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.160 με κάποιο ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, οι ασθενείς Covid-19 που παραμένουν διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 48, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, 13 είναι γυναίκες, ενώ το 88% παρουσιάζει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Το καλό νέο είναι ότι αυξάνονται οι ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήρια από τις ΜΕΘ και ήδη έχουν φτάσει στους 60 συμπολίτες μας.
Τέλος, σήμερα ανακοινώθηκαν 5 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορονοϊού να ανέρχονται σε 130, εκ των οποίων 34 ήταν γυναίκες (26,15%) και οι υπόλοιποι 96 (73,85%) άνδρες. Η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90% παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
Μέχρι την Παρασκευή είχαν πραγματοποιηθεί 61.407 κλινικά δείγματα για την ανίχνευση του κορονοϊού.
Αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στην κλινική «ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ» με νεφροπαθείς, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Δυστυχώς 3 ασθενείς της κλινικής κατέληξαν και άλλοι 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ελήφθησαν αυστηρά μέτρα ώστε να μηδενιστεί οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών με αρνητικών. 17 άτομα προσωπικό που βρέθηκαν θετικά είναι σε καραντίνα. Σε επιτόπια επίσκεψη μου έχουν ενημερωθεί όλοι ακόμη που ήρθαν σε επαφή. Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να ακούσουμε αυτό που συνέβη σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας. Η αμέλεια όπως μου είπε κάποιος δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο.»
Τέλος ο κ. καθηγητής αναφέρθηκε και στις πέντε πιο ευπαθείς ομάδες χρόνιων ασθενών, σύμφωνα με ευρωπαϊκή ανάλυση, που φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό.

Αναλυτικά τα ποσοστά είναι:

  • καρδιοπαθείς 19,.4%
  • αναπνευστικές παθήσεις (εκτός του άσθματος) 16,5%
  • διαβήτης 14,8%
  • νεφροπάθεια 9,5%
  • υπέρταση 11,6%

Σε ότι αφορά τη μετάδοση της νόσου στα παιδιά φαίνεται από ολοένα και περισσότερες έρευνες πως δεν μεταδίδεται με τον κορονοϊό με τον ίδιο ρυθμό που μεταδίδεται στους ενίληκες. Η πιθανότητα μιας λοίμωξης τα παιδιά. είναι 4,7% ενώ στους ενήλικες είναι 17,1%.
Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται να μειώνει την επίδρασή του ιού, ενώ σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις προβλέπεται ότι θα πέσει ο ιός κατά 20% τους καλοκαιρινούς μήνες. «Tους επόμενους 2 μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση όλοι μαζί» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Από τη μεριά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε για την κλινική στο Περιστέρι τα εξής: «Από την διαδικασία ιχνηλάτησης 121 στενές επαφές τέθηκαν σε καραντίνα. Διερευνάται το σύνολο των δραστηριοτήτων των νοσηλευομένων και των εργαζομένων. Τέθηκαν σε κατ’ οικον περιορισμό 39 συνεργαζόμενοι γιατροί με την κλινική. Η διαδικασία ιχνηλάτησης συνεχίζεται». Αναφορικά με την κλινική στο Ελληνικό είπε ότι όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.
Τέλος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε, ενόψει του Ραμαζανιού, ότι τα τζαμιά παραμένουν κλειστά. «Απαγορεύονται παρουσία κοινού οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας», τόνισε.
«Επιτρέπεται η τέλεση μόνο από θρησκευτικό λειτουργό. Οι μουσουλμάνοι θα προσευχηθούν από τα σπίτια τους», πρόσθεσε κ. Χαρδαλιάς.
Τέλος, ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι υπήρξαν δύο κρούσματα γιατρών στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ενώ από 70 επαφές τους που εξετάστηκαν, όλες βγήκαν αρνητικές.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με την ενημέρωση του Υπ.Υγείας για την εξέλιξη του Κορονοϊού

Share.

Comments are closed.