Ενημέρωση Κορονοϊού: 55 νέα κρούσματα και 4 ακόμη θάνατοι, 125 συνολικά -52 άνθρωποι σε ΜΕΘ – Διασπορά σε δυο κλινικές [Βίντεο]

0

O λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας είπε ότι:
Σήμερα έχουμε 55 νέα κρούσματα, που τα περισσότερα αφορούν δύο υγειονομικές δομές με επιδημίες, τη μια στα νότια προάστια και η άλλα στα δυτικά, που ανεβάζουν το σύνολο στα 2463 κρούσματα, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 574 κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα κορονοϊού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις σε χώρους όπου δεν υπήρξε επαγρύπνηση, έγινε το κακό». Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως 24 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε κλινική στο Περιστέρι.
Η δομή στα νότια προάστια , όπως μαθαίνουμε, είναι η κλινική Κασταλία στο Ελληνικό, όπου σημειώθηκε κι ένας θάνατος.
Επίσης ανακοίνωσε 4 νέους θανάτους, που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό στους 125 θανάτους. Από αυτούς, 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με ενδιάμεση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,4% των θυμάτων του κορονοϊού είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
Όσον αφορά τον αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι 52 και είναι μικρότερος από των αριθμών αυτών που έχουν εξέλθει από αυτές που ανέρχονται στους 57.
Επίσης είπε ότι τοποθετήθηκε οριστικά η επιτροπή για τις μάσκες στη φάση σταδιακής άρσης. Υιοθετηθήκαν οι συστάσεις του ευρωπαϊκού κέντρου λοιμώξεων ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση από ασυμπτωματικούς, σε περιοχές με υψηλό συγχρωτισμό, όπως κλειστούς χώρους, όπως ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ. Η χρήση θα γίνει με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική για τη σωστή χρήση της μάσκας. Θα πρέπει να καλύπτει πλήρως πρόσωπο, μύτη και στόμα, να πλένει χέρια πριν και αφού αφαιρέσει τη μάσκα, να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της μάσκας, αν είναι μιας χρήσης να την απορρίπτει, αν ξαναχρησιμοποιείται να πλένεται συχνά στους 60 βαθμούς με σύνηθες απορρυπαντικό.
Αναφορικά με την κλινική Ταξιάρχαι ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Σήμερα το μεσημέρι με βάση τα δείγματα που είχαμε πάρει από τους 28 θετικούς οι 13 είναι ασθενείς, οι 11 είναι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι 4 είναι ασθενείς με άλλα προβλήματα και βάση αυτών σήμανε ο συναγερμός στην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.»
Σύμφωνα με πληροφορίες μας 3 από τους 4 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αττικόν»
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι σήμερα και η δομή τέθηκε σε καραντίνα και στεγανοποιήθηκε. Τέθηκε επιστημονικός υπεύθυνος και υπεύθυνος διοικητικός και παρακολουθούνται και τα υπόλοιπα δείγματα. «Έχουμε άλλα 45 δείγματα να πάρουμε μέχρι το βράδυ και έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να διαφυλαχθεί η υγεία των τροφίμων και όλες οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις είναι σε εξέλιξη».
Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, καθώς ελέγχεται αν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς όπως όλα δείχνουν η διασπορά του κορονοϊού ήταν μεγάλη. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το τονίζουν όλοι οι επιστήμονες ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν για κανέναν», είπε ο κ Χαρδαλιάς.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό από Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Share.

Comments are closed.