Νικήτας Κάλφας*: Άλλο κακό μη μας συμβεί

0

Σαν σήμερα, πριν 53 χρόνια, κάποιοι στρατιωτικοί αποφάσισαν «να μας προστατέψουν από τον κομμουνιστικό κίνδυνο» και πραξικοπηματικά κατέλαβαν την εξουσία καταργώντας την Δημοκρατία και ανοίγοντας τον δρόμο για την Κυπριακή τραγωδία.
Αν και είναι γενικά παραδεκτό πως οι πλειοψηφία των Ελλήνων είτε υποστήριξε είτε ανέχθηκε την Δικτατορία, εντούτοις από την επομένη κιόλας του πραξικοπήματος άρχισαν να συγκροτούνται αντιδικτατορικές οργανώσεις που κάλυπταν όλο το πολιτικό φάσμα, από την κομμουνιστική αριστερά έως και την βασιλική δεξιά. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές περί τις 46 οργανώσεις έδρασαν κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Πολλές μάλιστα από αυτές έκαναν αισθητή την παρουσία τους όχι λόγω του μεγέθους τους, αλλά λόγω των δυναμικών τους ενεργειών.
Αυτές τις μέρες είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως ο κίνδυνος κατάλυσης της Δημοκρατίας αυξάνεται γεωμετρικά όταν υπάρχουν ανώμαλες συνθήκες όπως η απειλή πολέμου, η οικονομική δυσπραγία, ή οι κρίσεις στην δημόσια υγεία, σε συνδυασμό με κυβερνητική ολιγωρία.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε απειλή από την Τουρκία και απειλή για την δημόσια υγεία που συνεπάγεται επακόλουθα σημαντικό οικονομικό πισωγύρισμα λόγω των μέτρων αποτροπής. Ταυτόχρονα, λίγοι μεν αλλά αρκετά θορυβώδεις συμπολίτες μας επιδίδονται σε «πράξεις αντίστασης κατά του κατεστημένου» και των οδηγιών της κυβέρνησης με κατά τη γνώμη μου ακατανόμαστους σκοπούς.
Καλό είναι ν’ αναλογιστούν οι θερμόαιμοι συμπολίτες μας πως η Χούντα των Συνταγματαρχών ήταν ηπιότερη από αυτό που υφίστανται εδώ και αρκετό καιρό οι γείτονες Τούρκοι από τον «δημοκρατικό» Ερντογάν.

* Ο Νικήτας Κάλφας  είναι πρώην Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Αιγαίου για Το Ποτάμι και τώρα Μέλος του κόμματος «Κοινωνία Αξιών».

Πατήστε και δείτε τα 31 προηγούμενα άρθρα του Νικήτα Κάλφα

Share.

Comments are closed.