Μετακομίζουν σύντομα οι φυλακές Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο

0

Προχωράει φοργά η υλοποίηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, παρά τα προβλήματα πού έχει δημιουργήσει και στη χώρα μας η επιδημία του κορονοϊού.
Οι νέες εγκαταστάσεις θα ονομάζονται «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» (Δ.Σ.Σ.Α.) και μάλιστα έχει ήδη κατασκευαστεί η μακέτα του έργου, που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη της περιοχής και να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση των προβλημάτων που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα.
Ο φάκελος για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού κατατέθηκε τη Μεγάλη Τρίτη, 14/4/2020, από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και ειδικότερα τη γενική γραμματέα Σοφία Νικολάου, η οποία έχει οριστεί project manager του έργου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έγκριση της μελέτης
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ανατεθεί σε ειδικούς μελετητές να συντάξουν την εισήγηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία μαζί με την πρόταση της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, μετά την έγκριση της τεχνικής έκθεσης, θα σταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας για γνωμοδότηση, ώστε να προωθηθεί για την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η κατασκευή. Εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι διαδικασίες είναι πιο μπροστά από τον αρχικό στόχο και ότι πριν από το τέλος του 2020 θα είναι όλα έτοιμα για να αρχίσουν οι εργασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι μελέτες και ο σχεδιασμός του νέου σωφρονιστικού καταστήματος βασίζονται σε πρότυπες μελέτες φυλακών και απεικονίζουν μία σύγχρονη δικαστική φυλακή με πλήθος απαραίτητων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, ενώ ακόμη και οι προβλέψεις για τα κελιά εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα.
Πώς θα είναι οι νέες φυλακές
Το «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» θα περιλαμβάνει 12 πτέρυγες, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑμΕΑ, ενισχυμένο νοσοκομείο, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, 7 δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, αλλά και εργαστήρια. Ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.
Στις νέες φυλακές θα εφαρμοστούν μέτρα ασφαλείας βάσει διεθνών προτύπων, όπως: μέτρα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων, τοποθέτηση μηχανημάτων x -ray, καθώς και συσκευών sniffers και jammers απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.
Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται δίνεται μεγάλη έμφαση στα αναπτυξιακά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή σε σχέση με το κατάστημα κράτησης. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος, «το ίδιο το έργο από μόνο του είναι όφελος για την περιοχή που θα αναβαθμιστεί». Προβλέπεται ακόμη και βελτίωση του βοηθητικού οδικού άξονα της περιοχής περιμετρικά του συγκροτήματος, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενίσχυση της επαγγελματικής δραστηριότητας γύρω από το κατάστημα κράτησης που θα περιλαμβάνει πλέον και δικαστικές αίθουσες, καθώς θα αποτελεί μία φυλακή υποδίκων και όχι καταδίκων και βαρυποινιτών, όπως είχε καταλήξει να είναι ο Κορυδαλλός τα προηγούμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται και το ενδεχόμενο η Διεύθυνση Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας να μεταφερθεί από την Πέτρου Ράλλη και να στεγαστεί στο ίδιο συγκρότημα, ώστε να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες στη μεταγωγή των υποδίκων προς και από τα δικαστήρια.

Share.

Comments are closed.