Νότης Μαυρουδής*: Χρώματα κι αρώματα, εκεί έξω…

0

Να σας θυμίσω πως, πέρα από την πανδημία, υπάρχει εκεί έξω και μάλιστα δυναμικά, η Άνοιξη! Όσο και να είναι η συνήθης εναλλαγή εποχής, που συμβαίνει κάθε έτος, αυτή τη φορά, νομίζω πως μπορούμε να παραδεχθούμε πως αυτή η Άνοιξη «πονάει» περισσότερο
Έξω όλα είναι ανθισμένα, οι χρωματικές εναλλαγές συνθέτουν το γνωστό και γοητευτικά απαράμιλλο τοπίο, το οποίο, δεν κούρασε ποτέ τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα όλοι όσοι κατοικούν σε αστικές περιοχές με κήπους, πάρκα, δασύλλια κλπ, επωφελούνται από το πλούσιο θέαμα που προσφέρουν τα τόσα, ποικίλα σε αποχρώσεις, χρώματα. Εάν προσθέσεις και τις μυρωδιές, τις ευωδιές, τις συνθέσεις και τις μίξεις των αρωμάτων με το παραμικρό αεράκι που φυσάει…
Ναι! Έξω είναι ωραία και το μέσα, πραγματικά, έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δύσκολο για όλους.
Η Άνοιξη, αυτή τη φορά, είναι ό,τι πιο ζόρικο και αβάσταχτο, αφού το «μέσα στο σπίτι» είναι πια συνειδητό σύνθημα που νομίζω πως έχει γίνει αποδεχτό από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Το έξω από το σπίτι, δηλαδή στους δρόμους, στις αλάνες, στα πάρκα, στις παραλίες, είναι απαγορευτικό· γι’ αυτό, οι κυβερνήσεις, σε όλες τις χώρες, τις πόλεις, τις κωμοπόλεις, έχουν αναθέσει σε αστυνομία, τροχαία και λιμενικούς να ελέγχουν αυστηρά κάποιους ανυπάκουους, οι οποίοι αρνούνται να κλειστούν στο σπίτι.
Πώς να αρνηθείς την Άνοιξη; Όλα όσα προσφέρει η χάρη της και οι σπόροι που γονιμοποίησε η γη με τόση γενναιοδωρία, θα απλωθούν σε όλη τη χώρα, για να μπουν σε λειτουργία όλα όσα την κάνουν την πιο γοητευτική εποχή, με την οργιώδη βλάστηση, τα ποτάμια, τις πηγές, τους καταρράκτες, τους απίστευτους χρωματισμούς που σχηματίζουν τα φυτά και τα λουλούδια στις κορφές των βουνών, στους αγρούς και στα λιβάδια, σε βράχους και σε πέτρινους φράχτες.
Και μόνο αυτά άραγε διαθέτει η Άνοιξη; Αμέτρητοι συνθέτες έγραψαν τις συνθέσεις τους με φόντο και καμβά φαντασίας το αναζωογονητικό πνεύμα που εκπέμπουν οι ομορφιές και η αισθητική της. Έχει τεράστιο παρελθόν, όπως καταλαβαίνεται η αρχαία κόρη και η σύνδεσή της με των ανθρώπων έργα είναι τεράστια.
Δεν είναι μόνο ο πάντα εξαιρετικός Βιβάλντι που σηματοδοτεί την Άνοιξη· υπάρχουν και οι Μπετόβεν, Σιμπέλιους, Τσαϊκόφσκι, Στραβίνσκι, Ραβέλ, Μέντελσον, Γρηγκ, Πιατσόλα κ.α. Ο ποιητικός, λογοτεχνικός λόγος, καθώς και όλες οι άλλες τέχνες, διαγκωνίζονται για το ποιος θα καταγράψει καλύτερα την μαγευτική ομορφιά και την αφθονία που γεννά το γόνιμο και  δημιουργικό κλίμα αυτής της εποχής.
Ως προς τη βαθιά λατρεία που αισθάνομαι προς ό,τι χαρακτηρίζει την Άνοιξη και τους παντός είδους χυμούς που σκορπά απλόχερα, αυτή υπάρχει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και τον κόσμο!
Σε αυτό που θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα, είναι οι αποχρώσεις και η λάμψη των χρωμάτων, που βάφουν την πλάση κυρίως όταν ο ήλιος ανατέλλει και μαζί με την πρωινή δροσιά τα κάνει να λαμπιρίζουν, αλλά και όταν δύει, τότε που αρχίζει το παιχνίδι των σκιών και των χρωμάτων, υπάρχει μια σιωπή στην ατμόσφαιρα, λες κι ο κόσμος κρατάει την αναπνοή του, μπροστά σε τόση ομορφιά… Αρκεί να θέλει να δει κανείς ή και να απαθανατίσει αυτές τις μεγάλες δημιουργικές στιγμές της φύσης. Τι άλλο από δ η μ ι ο υ ρ γ  ί α είναι αυτές οι χρωματικές συνθέσεις; Ποιος καλλιτέχνης μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά σε τέτοιους σχηματισμούς που ορίζονται μόνο και μόνο από την πορεία του φωτός που δυναμώνει (ανατολή) και εκείνου που εξασθενεί και χάνεται (δύση).
Αυτές οι χιλιόχρονες, ανεπαίσθητες κινήσεις του ήλιου, μαζί με την κίνηση των αέριων μαζών, είναι η αιτία που σχηματίζονται τα εναλλασσόμενα χρώματα του ορίζοντα, αιχμαλωτίζοντάς μας σε συναισθηματικές φορτίσεις εξαιτίας των φυσικών πινάκων του… τελειότερου ζωγράφου. Η Άνοιξη (με το αρχαϊκό εύηχο Έαρ, που προέρχεται από το ρήμα ανοίγνυμι-ανοίγω, διότι είναι η εποχή που ανοίγουν τα άνθη και τα μάτια των φυτών, για να αναπτυχθούν. Από το ηλεκτρονικό Εθνικός Κήρυξ, 13/4/2001).
Τι με έπιασε σήμερα με την Άνοιξη και τα παράγωγά της; Ναι, είμαι πεπεισμένος πως η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας, ακόμα και τα ραδιόφωνα-ΤV θα αλλάξουν το πρόγραμμά τους και θα στρέψουν το κλίμα προς μια άγνωστη (για αυτά) πλευρά της μουσικής δημιουργίας, η οποία θα συνάδει με την κατανυκτική παράδοση της Μεγάλης Εβδομάδας.
Δεν θέλω να χάσω κι αυτή την Άνοιξη! Έξω όλα ανθίζουν αναζωογονούνται και σαλεύουν· η γη, ο αέρας, τα σώματα, κι εγώ μαζί. Μπορεί να πρέπει να τηρούμε το σύνθημα «Μένω σπίτι», αλλά πάντα υπάρχει ο τρόπος, έστω νοητός, να βλέπεις τα… απαγορευμένα, που, σε αυτή την περίπτωση, είναι η σαγήνη και τα αρώματα της πλανεύτρας Άνοιξης…

* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Δείτε τα προηγούμενα 174 άρθρα του Νότη Μαυρουδή

Share.

Comments are closed.