Η θρησκεία γενικά παίζει μεγάλο ρόλο στην ελληνική κοινωνία από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα όπως σχεδόν όλοι ξέρουμε το κράτος και η εκκλησία είναι ένα. Τα τελευταία χρόνια βέβαια υπάρχουν διάφορες φωνές οι οποίες ζητάνε να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο.
Στην εποχή του κορονοϊού η εκκλησία δεν έχει συνδράμει όσο μπορεί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ και μερικοί ακραίοι κύκλοι της εκκλησίας εμφανίζουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορονοϊό (π.χ. ότι η κυβέρνηση κυνηγάει τον χριστιανισμό επειδή έκλεισε τις εκκλησίες).
Δεν είναι καθόλου σύνηθες το ελληνικό κράτος να παίρνει θέση στα ζητήματα της εκκλησίας. Η πρώτη φορά είχε γίνει επί Καποδίστρια κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αρρώστιας που υπήρχε στη χώρα κλείνοντας τις εκκλησίες. Σήμερα λόγω του κορονοϊού η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την ιστορία κλείνοντάς τες (κάτι το οποίο ξάφνιασε μερικούς εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συντηρητικό κόμμα και βαθιά θρησκευόμενο.)
Αν και η εκκλησία έβλεπε τις αντιδράσεις του κόσμου, ο οποίος ζητούσε να κλείσουν οι εκκλησίες λόγω του συνωστισμού (ως μέτρο προστασίας των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων), η ίδια μέσω της απόφασης της ιεράς συνόδου φάνηκε πως δεν είχε καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ας μην ξεχνάμε πώς άλλοι χώροι λατρείας στο εξωτερικό όπως είναι η Μέκκα αλλά και το Βατικανό είχανε κλείσει πριν παρθεί η απόφαση στην χώρα μας.
Βέβαια οι εβδομάδες, οι οποίες έρχονται είναι πάρα πολύ σοβαρές για τη χώρα μας ή αν θα καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό περισσότερο θα κριθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα με τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρει η εκκλησία αλλά και οι ίδιοι οι πιστοί. Δηλαδή αν θα αποφασίσουν να μείνουν στο σπίτι τους ή αν θα βρεθούνε έξω από τις εκκλησίες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για το αν θα κολλήσουν τον κορωνοϊό (ειδικά οι ευπαθείς ομάδες), με αποτέλεσμα να μετράμε πάρα πολλά θύματα. Βέβαια δεν είναι σημαντική μόνο η Μεγάλη εβδομάδα αλλά και γενικά οι μήνες οι οποίοι έρχονται, και συγκεκριμένα για το πώς θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία (και από την εκκλησία) σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες, οι οποίοι έρχονται για τη χώρα. Αν η εκκλησία ήθελε να βοηθήσει το εθνικό σύστημα υγείας θα μπορούσε τουλάχιστον να δωρίσει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό από το να αναρωτιέται αν θα μπορέσει τελικά να κάνει delivery το Άγιο φως στα σπίτια των πιστών.
Η κατάσταση είναι σοβαρή και όλοι οι θεσμοί της κοινωνίας μας θα πρέπει να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων αλλά και την ίδια ώρα οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι πολύ καλύτερο να μείνουμε μέσα αυτές τις εβδομάδες, ώστε να καταφέρουμε να βγούμε έξω το καλοκαίρι, αλλιώς το πιο πιθανό είναι να βγούμε έξω το Σεπτέμβριο έχοντας χιλιάδες θύματα όπως είναι η Ιταλία αλλά και η Ισπανία.
* Ο Άγγελος Τζίτζιρας είναι μαθητής Γ΄ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου και μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…