ΚΕΠ: Ψηφιακή θυρίδα και online πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες

0

Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει και τη δική του ψηφιακή θυρίδα όπου θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα που έχει αιτηθεί από το ΚΕΠ.
Στις επόμενες μέρες τα ψηφιακά ΚΕΠ θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών χωρίς ταλαιπωρία, γρήγορα και χωρίς καν να βγούνε από το σπίτι τους. Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σχεδιάσει τη νέα εποχή των ΚΕΠ εμπλουτίζοντάς τα με δυο νέους τρόπους αποστολής των εγγράφων που αιτείται ο πολίτης: Είτε με mail, είτε μέσα από την ψηφιακή θυρίδα του.
Πώς ακριβώς θα γίνεται αυτό και τι βήματα θα πρέπει να ακολουθεί ο καθένας από μας; Απλά μόλις μπούμε στο gov.gr, θα υπάρχει μια επιλογή για σύνδεση με ΚΕΠ, όπως υπάρχει τώρα η εξουσιοδότηση, η υπεύθυνη δήλωση και η άυλη συνταγογράφηση. Ο πολίτης θα κάνει την επιλογή και θα ταυτοποιείται με τους κωδικούς taxisnet.
Θα επιλέγει το ΚΕΠ με το οποίο θέλει να συνδεθεί αρκεί να έχει μια χωρική λογική γιατί θα τον εξυπηρετήσει ίσως το αντίστοιχο courier και θα ζητάει να κάνει online αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού. Πρόκειται για μια σειρά πιστοποιητικών που δεν είναι ακόμη ώριμη η απευθείας έκδοσή τους από το gov.gr, οπότε για αυτά θα κάνει αίτηση.
Ο υπάλληλος θα παραλαμβάνει την αίτηση και θα κάνει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες διεκπεραίωσης όπως συμβαίνει και τώρα. Πρόκειται για έγγραφα που δεν απαιτούν άλλα δικαιολογητικά ή απαιτούν δικαιολογητικά που θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τους υπαλλήλους των ΚΕΠ.
Ενδεικτικά, τέτοια πιστοποιητικά που θα μπορεί να γίνει αίτηση ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται είτε ηλεκτρονικά είτε με ταχυδρομική υπηρεσία είναι το αντίγραφο ποινικού μητρώου, η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ή το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης.
Μόλις εκδοθεί το έγγραφο ο είτε θα το στέλνει στο mail του πολίτη είτε στην ψηφιακή θυρίδα του. Η ψηφιακή θυρίδα είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται μέσα στο gov.gr όλα τα πιστοποιητικά που παίρνει ο πολίτης μέσω του gov.gr. Εκεί λοιπόν θα μπορεί να βρίσκει και το πιστοποιητικό που έχει ζητήσει από το ΚΕΠ.
Ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς θα στείλει εγκύκλιο στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, προκειμένου να αναλύσει τη διαδικασία παραλαβής του ψηφιακού αιτήματος του πολίτη αλλά και τον τρόπο ενεργοποίησης όλων των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης μέσω των ΕΛΤΑ. Θα εξειδικεύσει τις διαδικασίες των υπηρεσιών και της δωρεάν παραλαβής από τον πολίτη.

Αυτή είναι η λίστα με τα «ψηφιακά πιστοποιητικά» που θα εκδίδουν τα ΚΕΠ

 1. Έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου
 2. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης
 3. Χορήγηση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών
 4. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου
 5. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου
 6. Χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας
 7. Χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών πανεπιστημίου
 8. Βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ
 9. Μεταδημότευση συζύγων όταν ο ένας είναι ήδη δημότης
 10. Μεταδημότευση ενηλίκου για την ανάκτηση της αρχικής δημοτικότητας που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του
 11. Μεταδημότευση συζύγων και τέκνων από άλλο Δήμο όταν όλα τα μέλη της οικογένειας είναι εγγεγραμμένα στον αυτό δήμο ή κοινότητα
 12. Μεταδημότευση άγαμου ενηλίκου σε δημοτολόγιο δήμου ή κοινότητας εκτός του τόπου καταγωγής του ίδιου ή των γονέων του
 13. Αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό κατανάλωσης υδροληψίας (ΕΥΔΑΠ)

Να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα τα ΚΕΠ αποστέλλουν τα έγγραφα που αιτείται ο πολίτης κατόπιν ραντεβού είτε μέσω ταχυδρομείου είτε με courier. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισε για λόγους δημόσιας υγείας, προκειμένου να μην μετακινούνται οι πολίτες αλλά να συνεχίσουν χωρίς πρόβλημα να εξυπηρετούνται, η διανομή των εγγράφων από τα ΚΕΠ να πραγματοποιείται είτε με απλό ταχυδρομείο είτε με την υπηρεσία “Πόρτα- Πόρτα” των ΕΛΤΑ. Είναι η πρώτη φορά που ο πολίτης μπορεί να έχει μια τέτοια υπηρεσία στην πόρτα του, δωρεάν, με μια απλή αίτηση. Στις περιπτώσεις που για την ολοκλήρωση κάποιας αίτησης απαιτούνται δικαιολογητικά, παραλαμβάνονται από το σπίτι του πολίτη με courier επίσης δωρεάν. Ο πολίτης θα χρεώνεται μόνο στις περιπτώσεις, που θέλει να αποστείλει αίτηση από το σπίτι του με τα δικαιολογητικά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τα ΚΕΠ, επειδή δεν έχει αξιολογηθεί το επείγον της αίτησης.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner