Αγία Παρασκευή – Αλλάζουμε: Ψηφιακά γυμνός και τεχνολογικά απροσάρμοστος ο Δήμος Αγίας Παρασκευής απέναντι στον κορονοϊό

0

Όταν η Ομάδα Ενεργών Πολιτών «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» έκανε… σημαία του προεκλογικού αγώνα της, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για υιοθέτηση εφαρμογών για μια ψηφιακή πόλη, κάποιοι ίσως μας θεωρούσαν υπερβολικούς.
Όταν επιμείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να μπει σχετικός κωδικός στον Προϋπολογισμό του 2020, κάτι που ευτυχώς αποδέχθηκε τελικώς η δημοτική αρχή, επίσης κάποιοι παραξενεύτηκαν, θεωρώντας μάλλον ότι η «έξυπνη» πόλη είναι πολυτέλεια για τον Δήμο.
Και μετά ήρθε ο… κορονοϊός και τα μέτρα περιορισμού στο ελάχιστο των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους να δικαιώσουν την επιμονή μας, καθιστώντας αδήριτη ανάγκη τις εξ αποστάσεως συναλλαγές.
Μόνο που, δυστυχώς, την ώρα που άλλοι Δήμοι στον Βόρειο Τομέα Αθηνών έχουν ξεκινήσει ήδη να παρέχουν πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους δημότες τους, συμβάλλοντας στον δραστικό περιορισμό των μετακινήσεών τους και προστατεύοντας την ασφάλειά τους, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής παρακολουθεί αμήχανος…
 Ο λόγος είναι απλός: δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να αποκτήσει ψηφιακή υποδομή τέτοια που να του επιτρέπει να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη φυσικής παρουσίας του δημότη στις δημοτικές υπηρεσίες για να διεκπεραιώσει ακόμη και απλές διαδικασίες ρουτίνας.
Μάλιστα, η πανδημία του COVID-19 όχι απλώς βρίσκει τον Δήμο μας ψηφιακά γυμνό, αλλά και τεχνολογικά απροσάρμοστο. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επιλέγει την εύκολη -αλλά αναποτελεσματική- λύση των διά περιφοράς συνεδριάσεων, αντί να υιοθετήσει τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, υπηρεσία που προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, έστω και υπό την τόσο αρνητική συγκυρία που ζούμε, η διοίκηση θα πεισθεί ότι η μετάβαση του Δήμου στη νέα ψηφιακή εποχή δεν είναι πολυτέλεια, αλλά κρίσιμος παράγοντας για τη σύγχρονη λειτουργία του.
Ως δημοτική παράταξη θα πιέζουμε συνεχώς προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε σχετική πρωτοβουλία. Αρκεί να μην ξαναθυμηθούμε την αναγκαιότητα ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής στην επόμενη κρίση…

Share.

Comments are closed.