Eurogroup: Πακέτο 540 δισ. ευρώ κατά του κορονοϊού – Τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα

0

Σε πακέτο ενισχύσεων 540 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και τα συστήματα υγείας των κρατών μελών συμφώνησε τελικά το Eurogroup αφήνοντας το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας για αργότερα.
Μετά από διαδοχικές αναβολές που ξεκίνησαν από τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης (09/04) βρέθηκε η λύση για να συνεδριάσει από απόσταση το Eurogroup και να καταλήξει λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε μια λύση που ικανοποιούσε τους πάντες.
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φιλανδία κατάφεραν να αφαιρέσουν κάθε συζήτηση γα κορονοομόλογο ή οποιαδήποτε άλλη αμοιβαιοποίηση χρέους από το τραπέζι, χρειάστηκε όμως να υποχωρήσουν στο θέμα του απαραίτητου φορέα παροχής ρευστότητας οποίος θα πρέπει να δημιουργηθεί. Ωστόσο συμφωνήθηκε αυτό να γίνει αργότερα και να χρησιμοποιηθεί μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία πέτυχαν να βάλουν στο τραπέζι την δημιουργία ενός ταμείου διάσωσης για την επόμενη φάση το οποίο όμως δεν θα συνδέεται με τον ESM.
Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα έχει ως μοναδικό ρόλο την χρηματοδότηση αποκλειστικά των συστημάτων υγείας των κρατών μελών με μοναδικό όρο τα κράτη μέλη να αποδεικνύουν ότι όντως ξοδεύουν τα χρήματα αυτά για την στήριξη των συστημάτων υγείας τους.

Τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα
Η Ελλάδα, από το τριπλό πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε χθες, έχει λαμβάνειν –εφόσον το επιθυμεί- πόρους που μπορούν να ξεπεράσουν τα 6-7 δισ. ευρώ. Η εξειδίκευση ανά χώρα δεν είναι ακόμη εύκολη δεδομένου ότι ελάχιστες τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι τρεις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης έχουν γίνει γνωστές. Πρακτικά, θα μπορεί να δανειστεί ένα επιπλέον ποσό της τάξεως του 2% του ΑΕΠ της (σ.σ με βάση το 2019 περίπου 4 δις. ευρώ) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους. Επίσης, φαίνεται να αντιστοιχούν πάνω από 1,5 δις. ευρώ από το Ταμείο SURE (προσωρινό και αυτό) το οποίο προορίζεται για την τόνωση της απασχόλησης. Το ποσό μπορεί να είναι εντυπωσιακό αλλά δεν είναι αρκετό δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα των 800 ευρώ μαζί με το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για χρονικό διάστημα 45 ημερών, ξεπερνάει τα 3,5 δις. ευρώ. Ουσιαστικά, οι πόροι από το Ταμείο SURE θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης με στόχο να συγκρατηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία την “επομένη” του κορωνοϊού. Όσο για τους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πρακτικά με την “μόχλευση” των πόρων που θα διατεθούν θα δημιουργηθεί ένα κονδύλι περίπου 200 δις. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων (σ.σ ο ορισμός του μικρομεσαίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρακτικά καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων).

Share.

Comments are closed.