Categories: Διεθνή

Independent: «Κλειδί» για την «ισοπέδωση» της καμπύλης στην Ελλάδα οι γρήγορες αποφάσεις

Την επιτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού περιγράφει με άρθρο της η ανταποκρίτριάς της βρετανικής εφημερίδας Independent στην Αθήνα,  Katy Fallon, περιγράφοντας «πώς η Ελλάδα κατάφερε να επιπεδοποιήσει την καμπύλη».  (άλλα άρθρα για το ζήτημα αυτό από Al Jazeera, Corriere della Sera, και ισπανικές Ιστοσελίδες, okdiariolibertaddigitalinfobae)
Το άρθρο ξεκινά με μια υπενθύμιση των μέτρων που έχουν ληφθεί «πολύ νωρίτερα από αρκετούς Ευρωπαίους γείτονες» στην Ελλάδα σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και καφέ.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της Independent «κινητήριος δύναμη» για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσε και «η εύθραυστη κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας».
«Το κλειδί ήταν ότι υπήρξε μια πολύ γρήγορη απάντηση γιατί η κυβέρνηση ανησυχούσε ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και των περικοπών» δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα η επικούρος καθηγήτρια στο Queen Mary University of London και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλλα Λαδή.
«Σημαντικό ήταν επίσης το παράδειγμα της Ιταλίας που συχνά χρησιμοποιείται ως μια χώρα“καθρέφτης για την Ελλάδα”. Οι εικόνες από την Ιταλία και ό,τι συνέβαινε εκεί ώθησαν την κυβέρνηση και τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση σοβαρά» προσθέτει.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ η Ελλάδα πλέον έχει διπλασιάσει τον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ που είχε στην αρχή του Μαρτίου με στόχο ο αριθμός αυτός να συνεχίσει να αυξάνεται.
«Στην Ελλάδα οι αποφάσεις μας να κλείσουμε τις μεγάλες πηγές της υπερ-διασποράς του ιού όπως τα σχολεία, τα συνέδρια και οι άλλοι χώροι συνάθροισης των ανθρώπων ελήφθη πολύ νωρίτερα επιδημιολογικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στον περιορισμό της διασποράς» δηλώνει από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η ανταποκρίτρια της Independent επισημαίνει επίσης την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης όταν το Σαββατοκύριακο μετά το κλείσιμο των χώρων εστίασης, στις 13 Μαρτίου, καταγράφηκαν σκηνές με γεμάτες παραλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «απαντά» με το κλείσιμό τους αλλά και το λουκέτο στα χιονοδρομικά κέντρα.
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται, παράλληλα, η ανησυχία για τις δομές των μεταναστών στη σκιά των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ριτσώνα και την Μαλακάσα που έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα.
«Για την ώρα, πάντως, ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων στην Ελλάδα θα μπορούσε να σημαίνει μια θετικότερη εξέλιξη σε σχέση με αρκετούς από τους γείτονές της όπως η Ιταλία. Αλλά η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της Αθήνας υπονοεί ότι η αγωνία για τις αντοχές του συστήματος υγείας παραμένουν. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα αποτελέσει ένα ιστορικό τεστ για την ικανότητα των Ελλήνων που συνήθως αυτή την περίοδο αρέσκονται στις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις να “μείνουν σπίτι” και να συνεχίσουν να ισοπεδώσουν την καμπύλη αυτή» καταλήγει η ανταπόκριση του Independent από την Αθήνα.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της ανταποκρίτριας στην Αθήνα Katy Fallon της βρετανικής εφημερίδαςindependent με τίτλο «How Greece managed to flatten the curve», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μεσολόγγι: Αγώνες τριάθλου στις 3 και 4 Μαΐου 2025

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, σε συνεργασία με την εταιρεία whynot, ανακοινώνει με χαρά τη…

3 ώρες ago

Βριλήσσια – Ελεύθερο Πανεπιστήμιο: «Δημιουργώντας εκ νέου μια πατρίδα- Διαδρομές, στάσεις, επανεκκινήσεις»

Με αφορμή το βιβλίο της Χριστίνας Φραγκεσκάκη «Πιάνεις Χώμα» το Eλεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων…

3 ώρες ago

Ο Δήμος Αθηναίων γίνεται ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εφαρμόζει διεθνή λογιστικά πρότυπα – Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες

Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αναβάθμιση Α.Ε., πρωτοπορεί στην εφαρμογή των…

12 ώρες ago

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Αντί η κυβέρνηση να παράγει υπερπλεονάσματα, πρέπει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές [Βίντεο]

«Όταν διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος 11,4 δις και το μεγαλύτερο μέρος αυτού – κατά την…

13 ώρες ago

Συνάντηση του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ Γιώργο Σπηλιόπουλο

Οι τρόποι αναβάθμισης του συγκοινωνιακού δικτύου της πόλης με στόχο να γίνει λειτουργικότερο και να…

16 ώρες ago

ΕΝΔΙΣΥ: Επίδομα της ντροπής από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Εμπαιγμός των συνταξιούχων για 250 ευρώ

Ανακοίνωση, για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τους συνταξιούχους,…

17 ώρες ago