Την επιτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού περιγράφει με άρθρο της η ανταποκρίτριάς της βρετανικής εφημερίδας Independent στην Αθήνα, Katy Fallon, περιγράφοντας «πώς η Ελλάδα κατάφερε να επιπεδοποιήσει την καμπύλη». (άλλα άρθρα για το ζήτημα αυτό από Al Jazeera, Corriere della Sera, και ισπανικές Ιστοσελίδες, okdiario, libertaddigital, infobae)
Το άρθρο ξεκινά με μια υπενθύμιση των μέτρων που έχουν ληφθεί «πολύ νωρίτερα από αρκετούς Ευρωπαίους γείτονες» στην Ελλάδα σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και καφέ.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της Independent «κινητήριος δύναμη» για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσε και «η εύθραυστη κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας».
«Το κλειδί ήταν ότι υπήρξε μια πολύ γρήγορη απάντηση γιατί η κυβέρνηση ανησυχούσε ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και των περικοπών» δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα η επικούρος καθηγήτρια στο Queen Mary University of London και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλλα Λαδή.
«Σημαντικό ήταν επίσης το παράδειγμα της Ιταλίας που συχνά χρησιμοποιείται ως μια χώρα“καθρέφτης για την Ελλάδα”. Οι εικόνες από την Ιταλία και ό,τι συνέβαινε εκεί ώθησαν την κυβέρνηση και τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση σοβαρά» προσθέτει.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ η Ελλάδα πλέον έχει διπλασιάσει τον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ που είχε στην αρχή του Μαρτίου με στόχο ο αριθμός αυτός να συνεχίσει να αυξάνεται.
«Στην Ελλάδα οι αποφάσεις μας να κλείσουμε τις μεγάλες πηγές της υπερ-διασποράς του ιού όπως τα σχολεία, τα συνέδρια και οι άλλοι χώροι συνάθροισης των ανθρώπων ελήφθη πολύ νωρίτερα επιδημιολογικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στον περιορισμό της διασποράς» δηλώνει από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η ανταποκρίτρια της Independent επισημαίνει επίσης την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης όταν το Σαββατοκύριακο μετά το κλείσιμο των χώρων εστίασης, στις 13 Μαρτίου, καταγράφηκαν σκηνές με γεμάτες παραλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «απαντά» με το κλείσιμό τους αλλά και το λουκέτο στα χιονοδρομικά κέντρα.
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται, παράλληλα, η ανησυχία για τις δομές των μεταναστών στη σκιά των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ριτσώνα και την Μαλακάσα που έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα.
«Για την ώρα, πάντως, ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων στην Ελλάδα θα μπορούσε να σημαίνει μια θετικότερη εξέλιξη σε σχέση με αρκετούς από τους γείτονές της όπως η Ιταλία. Αλλά η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της Αθήνας υπονοεί ότι η αγωνία για τις αντοχές του συστήματος υγείας παραμένουν. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα αποτελέσει ένα ιστορικό τεστ για την ικανότητα των Ελλήνων που συνήθως αυτή την περίοδο αρέσκονται στις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις να “μείνουν σπίτι” και να συνεχίσουν να ισοπεδώσουν την καμπύλη αυτή» καταλήγει η ανταπόκριση του Independent από την Αθήνα.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…