Στα γυρίσματα των βιντεομαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας*

0

«Είμαστε έτοιμοι για το γύρισμα;» «Πού είναι η δασκάλα» «Ελάτε για χτένισμα και μακιγιάζ», «Παρακαλώ να έχετε όσο πιο φυσικό ύφος» «Στο μυαλό σας να έχετε ότι είστε σε μια πραγματική τάξη», «Κοιτάμε κατευθείαν τη μηχανή τρία» «Κάμερες έτοιμες;» «Φώτα ΟΚ» «Κλακέτα και πάμε»!
Όχι, δεν βρισκόμαστε σε κάποιο κινηματογραφικό στούντιο. Είμαστε στο 1ο Δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου, εκεί όπου γυρίζονται τα γυρίσματα των βιντεομαθημάτων που έχουν ήδη αρχίσει να προβάλλονται κάθε πρωί στην ΕΡΤ2.
Δυο αίθουσες του σχολείου αποτελούν το κινηματογραφικό στούντιο. Στη μια είναι το προσωρινό μοντάζ και ο τηλεσκηνοθέτης και στην άλλη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το πλατό, δηλαδή ο χώρος που γίνονται τα γυρίσματα.
Κρεμασμένα μαύρα πανιά κόβουν, όσο είναι δυνατόν την αντήχηση, γύρω φωτά που είναι απαραίτητα για το γύρισμα και ακριβώς απέναντι από τον πίνακα τρεις μηχανές λήψης.
Το μοναδικό σκηνικό είναι αυτό που βλέπουμε όλοι μας στην τηλεόραση. Ο πίνακας και η έδρα του δάσκαλου. Εκεί ο κάθε εκπαιδευτικός, που προσφέρεται οικειοθελώς, θα κάνει μισή ώρα μάθημα χωρίς να υπάρχουν μαθητές και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι και το δυσκολότερο γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ηθοποιοί. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται να τα καταφέρνουν περίφημα, αν κρίνουμε από τα πρώτα βίντεο που έχουν μέχρι τώρα παιχτεί στην ΕΡΤ2.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρίνη, τον διευθυντή του σχολείου και μέλος του ΙΕΠ, σκοπός του Υπουργείου Παιδείας είναι να γυριστούν 80 επεισόδια.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η εντυπωσιακή η προσέλευση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει  αυτή τη δράση, κάτι που γι’ αυτούς, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι καθόλου εύκολη. Πάντως εκ του αποτελέσματα φαίνεται ότι τα καταφέρνουν και σε αυτόν τον τομέα πολύ καλά..
Σε κάποια από τις φωτογραφίσεις μας συναντήσαμε και την Υφυπουργός Παιδείας κ Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είχε επισκεφτεί το σχολείο για να παρακολουθήσει από κοντά την  πρόοδο των γυρισμάτων.
Αναφορικά με όλο εγχείρημα ο κ. Μαρίνης μας είπε: «Το πρόγραμμα “Μαθαίνουμε στο σπίτι” είναι ένα ακόμα εργαλείο που προέκυψε από τη συνεργασία Υπουργείου παιδείας, ΕΡΤ & ΙΕΠ και απευθύνεται στους μαθητές, αλλά και στους γονείς τους.
Όπως φαίνεται και από την τηλεθέαση, αλλά και με απευθείας επικοινωνία που είχαμε με εκπαιδευτικούς και γονείς, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και των γονέων τους.
Βοηθάει στην επαφή τους με το σχολικό περιβάλλον και τους υπενθυμίζει ενότητες που έχουν ήδη διδαχθεί στο διάστημα που τα σχολεία ήταν ανοιχτά.
Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται σταδιακά και με άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών (Αγγλικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική κλπ)
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι η ανταπόκριση των Εκπαιδευτικών σε αυτό το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ μεγάλη, χωρίς αυτούς φυσικά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Με δομένα όλα τα παραπάνω θα ήταν ενδιαφέρον να συνεχιστεί το πρόγραμμα και όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.
»

* Σημείωση Σύνταξης: Το παραπάνω ρεπορτάζ αναρτήθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη 2/4/2020 και την επομένη μέρα το πρωί χάθηκε γιατί παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στον κεντρικό server.Το αναδημοσιεύουμε γιατί θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από τα γυρίσματα

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner