Ενημέρωση Κορονοϊός: 83 νεκροί, 52 νέα κρούσματα, 1.884 συνολικά, 84 σε ΜΕΘ – Έκτακτα μέτρα για το Πάσχα

0

Στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρη Τσιόδρα ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 1.884 ασθενείς Covid-19, εκ των οποίων 57% είναι άνδρες. Επιπλέον 509 ασθενείς έχουν μολυνθεί από ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 708 κρούσματα του κορονοϊού είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσματα. Επίσης ανακοίνωσε δύο νέους νεκρούς που ανεβάζουν το σύνολο των νεκρών συμπολιτών μας από κορονοϊό στα 83 άτομα
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι 84 συμπολίτες μας είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς κορονοϊού εκ των οποίων το 80% είναι άντρες και οι υπόλοιπο γυναίκες.  Τέλος είπε ότι 14 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ μέχρι σήμερα.
Αναφορικά με τους νεκρούς ο κ. Τσιόδρας είπε: «Δεν μπορώ, ούτε θα μπορέσω να συνηθίσω τους θανάτους αυτής της πανδημίας. Είναι η τεράστια απώλεια αυτής της πανδημίας, είναι η πληγή της καρδιάς μας»
Ως θετικό νέο στοιχείο της ημέρας λοιμωξιολόγος είναι το γεγονός της πορείας των ασθενών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Όπως είπε, από τους 39 διασωληνωμένους με Covid-19, έχουν αποσωληνωθεί 17 και 4 έχουν πάρει εξιτήριο ως σήμερα.
Τέλος σχετικά με τη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό είπε ενώ ο ΠΟΥ όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων επανέλαβαν πως η γενικευμένη χρήση μασκών από το κοινό «δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα», ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.
Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη προστασίας της υπαίθρου και νησιών, αλλά και των ευπαθών ομάδων που κατοικούν εκεί. Τόνισε πως οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού. Με δεδομένο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυστηροποίηση των ελέγχων.
Συγκεκριμένα από σήμερα στις 18:00 το απόγευμα η Ελληνική Αστυνομία ξεκινά ελέγχους ενόψει της εξόδου του Πάσχα. Μπλόκα και έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στα διόδια, στα αεροδρόμια, στους εθνικούς και περιφερειακούς δρόμους εξόδου. Παράλληλα το Λιμενικό θα κάνει ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς και σε όλα τα λιμάνια.
Στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας. «Τα περισσότερα μέτρα δεν είναι καινούργια. Η πλειοψηφία τα σέβεται. Το μόνο που αλλάζει είναι η αυστηροποίηση των μέτρων» διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Καταχρηστική μετακίνηση προς μόνιμη κατοικία για λόγους αναψυχής θα επιφέρει 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για 60 μέρες», δήλωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο υφ. Προστασίας του Πολίτη.
Αναφορικά με τις εξαγγελίες αρκετών δημοτικών αρχών ότι θα κάνουν ντελίβερι το Άγιο Φως ο Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα ήταν απόλυτα αρνητικός γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως οι δρόμοι θα γέμιζαν με εργαζομένους των δήμων σε μία προσπάθεια να φτάσει το Άγιο Φως στα σπίτια των πιστών όμως αυτό θα αύξανε τον κίνδυνο για τη διασπορά του ιού: «Υπαρκτός ο κίνδυνος εάν υπάρξει μετακίνηση του Άγιου Φωτός στους δήμους. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο».

Share.

Comments are closed.