«Διέξοδος» – Μεσολόγγι: Τιμή στους Εξοδίτες

0

Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» καλεί τους πολίτες του Μεσολογγίου σε μια διαφορετική έκφραση  τιμής προς τους ηρωικούς εξοδίτες, των οποίων φέτος η μνήμη δεν θα τιμηθεί, όπως τα προηγούμενα χρόνια, λόγο του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα προτείνει, αφού όλοι είμαστε μέσα στα σπίτια μας, «το Σάββατο του Λαζάρου από τις 7.30 το απόγευμα και μέχρι να νυχτώσει να τοποθετήσουν, σύμφωνα με την παλιά συνήθεια των Μεσολογγιτών, στην πόρτα, στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους ένα κεραμίδι, πάνω στο οποίο να καίγεται ένα καρβουνάκι με λιγοστό λιβάνι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση πρόσκληση της Διεξόδου:
«Η πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνει η ανθρωπότητα το τελευταίο διάστημα και ο κίνδυνος που αυτή ενέχει για όλους, επιβάλλει τον περιορισμό μας στην ασφάλεια του σπιτιού.
Ο περιορισμός αυτός, που έχει οδηγήσει και στην ματαίωση των Γιορτών Εξόδου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, 
δεν μπορεί να ματαιώσει και την οφειλόμενη εκ μέρους μας τιμή σε εκείνους που εθελούσια, ήρεμα και προμελετημένα πορεύτηκαν προς τον θάνατο για να σώσουν την αξιοπρέπεια των ελεύθερων ανθρώπων όπου γης.
Γι΄ αυτό καλούμε όλους το 
Σάββατο του Λαζάρου από τις 7.30 το απόγευμα και μέχρι να νυχτώσει να τοποθετήσουν, σύμφωνα με την παλιά συνήθεια των Μεσολογγιτών, στην πόρτα, στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους ένα κεραμίδι, πάνω στο οποίο να καίγεται ένα καρβουνάκι με λιγοστό λιβάνι.
Έτσι, αφού οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να τιμήσουμε κατά τα ειωθότα το κορυφαίο και ανεπανάληπτο γεγονός της Εξόδου Μεσολογγίου, τουλάχιστον να το πράξουμε με έναν διαφορετικό τρόπο, απόλυτα συμβατό στη μνήμη των γενναίων υπερασπιστών της Φρουράς της Ιεράς Πόλεως

Share.

Comments are closed.