Categories: Κοινωνία

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: 102 νέα κρούσματα, συνολικά 1314, στους 85 οι διασωληνωμένοι και 7 νέοι νεκροί

Στην ανακοίνωση 102 νέων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 20 κρούσματα αφορούν κρουαζιερόπλοιο, που ωστόσο δεν κατονομάστηκε το πλοίο ή η πλοιοκτήτρια εταιρεία, προχώρησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1314. 85 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, 17 εξ αυτών γυναίκες  και 7 νέοι νεκροί που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό στους 49. Το καλό νέο του κ. Τσιόδρα ήταν οι 6 ασθενείς που εξήλθαν από τις ΜΕΘ
Σχετικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας είπε: «Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να συστήνει το να μην φορούν μάσκες οι άνθρωποι που δεν νοσούν ή δεν φροντίζουν κάποιον άρρωστο. Είναι ξεκάθαρο πως οι περισσότεροι δεν τις χρησιμοποιούν σωστά και αυτό είναι πιο επικίνδυνο. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την απαραίτητη απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες».
Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε καθηγητή του Χάρβαρντ ο οποίος σε χθεσινή του τοποθέτηση είπε ότι μέτρα σαν αυτά που παίρνει η Ελλάδα είναι τα καλύτερα δυνατά. «Δεν γνωρίζουμε κάτι καλύτερο μέχρι τώρα. Το ζήτημα είναι να είναι βραδύς ο ρυθμός αύξησης της εξάπλωσης του ιού στη χώρα, ώστε να αναπτύσσεται ανοσία στον πληθυσμό και να μπορεί να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα».
Αναφορικά με το κρούσμα αλλοδαπής γυναίκας που διαμένει στον χώρο φιλοξενίας της Ριτσώνας και που προσήλθε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για να γεννήσει, όπου διαπιστώθηκε πως είναι φορέας κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ιχνηλατούνται ήδη όλες οι επαφές της των προηγούμενων ημερών. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι αρχές προβαίνουν σε όλα τα μέτρα προστασίας των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς
Νέα περιοριστικά μέτρα
για συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες και δήμους για την προστασία διασποράς από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας και Έκτακτων Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος και ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην απαράδεκτη όπως είπε εικόνα που είδαμε σήμερα έξω από τις τράπεζες.
Επιπλέον ανακοίνωσε και την λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς, μέχρι την 14 Απριλίου. Η έξοδος επιτρέπεται μόνο για τροφοδοσία.
Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα σε 5 δήμους:

  1. Καστοριάς
  2. Ορεστίδος
  3. Νεστορίου
  4. Ξάνθης
  5. Μύκης

Στους 5 αυτούς δήμους απαγορεύεται η κυκλοφορία από 8 βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Επίσης, αναστέλλονται οι εξαιρέσεις στην κίνηση στις εξής περιπτώσεις:

  1. Κίνηση παροχής βοήθειας ανάγκης (Β4). Αυτή θα γίνεται από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, από τους οικείους δήμους)
  2. Μετάβαση σε τελετή (Β5). Μοναδική εξαίρεση η περίπτωση κηδείας, στην οποία θα παραβρίσκεται μόνο το στενό συγγενικό περιβάλλον του νεκρού.
  3. Σωματική άσκηση – κίνηση για τις ανάγκες κατοικιδίου (Β6). Μοναδική εξαίρεση η κίνηση κατοικιδίου που θα επιτρέπεται για 15 λεπτά πέριξ της οικίας του κατόχου.
  4. Επίσης στα σούπερ μάρκετ καθίσταται υποχρεωτική η αναλογία 1 πελάτης ανά 20 τ.μ. χώρου

Επίσης, ενημέρωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου.
«Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Θα μείνουμε σπίτι μας» κατέληξε.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου: Μουσικο-χορευτική παράσταση – «Χρυσοπράσινο φύλλο δεν σε ξεχνώ»

Η Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου και ο Δήμος Χαλανδρίου, με τη στήριξη του συλλόγου Ελληνοκυπρίων Βορείων…

39 λεπτά ago

ΠΑΣΟΚ: Οι έξι (μέχρι στιγμής) υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος και οι πολιτικές τους διαφορές

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι έξι , μέχρι αυτή τη στιγμή, υποψήφιοι για την ηγεσία…

2 ώρες ago

Τέλος το χάρτινο μπλοκάκι κλήσεων των τροχονόμων – Γίνονται ηλεκτρονικές και θα έρχονται μέσω gov.gr [Βίντεο]

Τίτλοι τέλους από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το παραδοσιακό μπλοκάκι των τροχονόμων, αφού…

4 ώρες ago

Κώστας Λύρος: Θλιβερή Πανελλαδική πρωτιά η ακύρωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ο πρώην Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Ανατροπή» -…

17 ώρες ago

«Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» – Κώστας Βαφειάδης: Προβλήματα ασφαλείας στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Η δημοτική παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Κώστα Βαφειάδη, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει…

20 ώρες ago