Categories: Πολιτική

Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Θλίψη σε ολόκληρη την Ελλάδα σκόρπισε η είδηση για τον θάνατο του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου.
Ο Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα σε ηλικία 98 ετών,  την τελευταία του πνοή στις 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922. Και μας άφησε χτες πλήρης ημερών. Ο πατέρας του Νικόλαος Γλέζος (1892-1924) ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος, ενώ η μητέρα του Ανδρομάχη Ναυπλιώτου (1894-1967) καταγόταν από την Πάρο. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο.
Το 1935 ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος. Το 1940 πέτυχε στην ΑΣΟΕΕ. Ήταν ακόμη στα μαθητικά θρανία όταν οργάνωσε την πρώτη του αντιφασιστική ομάδα το 1939 για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και την αποτίναξη της δικτατορίας του Μεταξά. Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος του 1940 ζήτησε να καταταγεί εθελοντής, αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν του επετράπη.
Ο Μανώλης Γλέζος μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές.
Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Α
Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε) στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων είπε «όχι» στα μπόνους για τα ύψη των κτιρίων -Δούκας: Δεν αντέχουμε άλλα μεγαθήρια

«Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας,…

9 ώρες ago

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν από την Άγκυρα: Αιχμές για Θράκη και Μονή της Χώρας, κυπριακό, κόντρα για τη Γάζα [Βίντεο]

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα συναντήθηκε, στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ…

11 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Ποια είναι τα 72.000 ακίνητα της δημόσιας περιουσίας που η Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί προς όφελος του ελληνικού λαού;

«72.000 ακίνητα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, από ολόκληρα κτήρια και οικόπεδα φιλέτα, μέχρι διαμερίσματα…

14 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2014 στις 20:00 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Πολυλειτουργικού Κέντρου του…

16 ώρες ago

Ευρωεκλογές 2024: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εκλογική διαδικασία

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου σε ολόκληρη την ήπειρο θα εκλεγούν 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για αύξηση από τις 705…

18 ώρες ago

Αλλάζει το όριο ταχύτητας στην Αθήνα: Νέος ΚΟΚ για γειτονιές και τα σχολεία

Σε ισχύ θα είναι, από το φθινόπωρο και μετά, ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας, το…

18 ώρες ago