Τσιόδρας για κορονοϊό: 71 τα νέα κρούσματα, συνολικά 892 τα κρούσματα, 54 οι διασωληνωμένοι και 26 οι θάνατοι

0

Στην σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα είχαμε: 71 νέα κρούσματα του νέου ιού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 892. Όπως είπε, 57 άνθρωποι βρίσκονται στη ΜΕΘ, 54 είναι διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 26 θανάτους συνολικά, 4 νέους. Επίσης ανακοινώθηκε ότι 42 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.
«Η πορεία του ιού είναι ανάλογη με τα μέτρα. Ως τώρα δεν έχουμε σημάδια εκθετικής αύξησης. Είμαστε στην αρχή της μάχης» είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε για μια ακόμη φορά πως μπορεί να έχουμε σοβαρά κρούσματα και σε νέους αναφερόμενος στο θάνατο του 40χρονου γερμανού στην Κρήτη, ο οποίος εμφάνισε μια επιπλοκή θρόμβωσης στα αγγεία του πνεύμονα. «Δεν φαίνεται ότι η επιπλοκή αυτή αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών. Τα σπάνια αυτά συμβάντα δεν αλλάζουν την εκτίμηση που έχουμε για την πορεία της νόσου» είπε.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε επιστημονική έκθεση διεθνών επιστημόνων σύμφωνα με την οποία έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Επιστήμονες εκτιμούν αύξηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τονίζεται ότι απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρεί με ταχύτητα. Η εικόνα από Ισπανία και Ιταλία είναι τόση άσχημη που οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι. Εμείς ήδη δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, αν όμως αρθούν τα μέτρα θα έχουμε την ίδια εικόνα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σε κατάσταση εφησυχασμού αλλά σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης».
Τέλος, επέμεινε στην στρατηγική «μένουμε σπίτι με ήπια συμπτώματα». «Πρόκειται για οδηγίες όλων των μεγάλων κρατών. Οδηγούν στη μείωση της διασποράς του ιού. Φυσικά οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια έγκαιρα και αυτό που δεν αλλάζει είναι τα νούμερα, ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία παραμένει μια ήπια νόσος» είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Μια άρση των μέτρων τώρα θα ήταν καταστροφική. Μετά την άρση των μέτρων, μια στρατηγική μαζικού τέσινγκ και περιορισμού των νοσούντων θα ήταν ευεργετική . Είμαστε ακόμη στη φάση των μέτρων όμως» κατάληξε.
Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως κανείς δεν είναι άτρωτος και πως ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η παραμονή στο σπίτι.
Για την κυκλοφορία αστυνομικών και στρατιωτικών, είπε πως η δυνατότητα κυκλοφορίας αφορά μόνον ό,τι σχετίζεται με την εργασία τους και πως σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται άδεια, όπως για τους υπόλοιπους πολίτες. Ανακοίνωσε πως 50 επιχειρήσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έκκληση για προσφορά, ενώ 8.785 πολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά. Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται 5.824 επαναπατρισθέντες. Έγιναν 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και 92 βρέθηκαν εκτός σπιτιού. Θα τούς επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Share.

Comments are closed.