Νίκος Τσώνης: Η διοργάνωση Αγώνων σε μη Ολυμπιακή χρονιά είναι ευκαιρία για ιστορική δικαίωση της χώρας μας

0

Ευνοϊκή – για τους αθλητές πρώτα από όλα και μετά για τους φιλάθλους – είναι η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αναβάλει για το 2021 τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο.
Εκτός της πληρότητας που θα έχει η προετοιμασία των αθλητών, η οποία θα προσφέρει έντονο συναγωνισμό και υψηλές επιδόσεις, η διοργάνωση των Αγώνων σε μη Ολυμπιακή χρονιά το 2021 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ιστορική δικαίωση και της χώρας μας.
Αυτή η δικαίωση θα έρθει με την αναγνώριση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1906 που έπαψε να αναγνωρίζει το 1972 (70 χρόνια μετά) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με τον ισχυρισμό ότι δεν πραγματοποιήθηκαν σε Ολυμπιακή χρονιά.
Οι αποτυχημένες διοργανώσεις του 1900 στο Παρίσι και το 1904 στο Σαιν Λούις οδηγούσαν σε ματαίωση ή ακύρωση της κορυφαίας διοργάνωσης σήμερα στον κόσμο και έτσι ανέλαβε η χώρα μας –δέκα χρόνια μετά το 1896 -να τους ξαναδώσει την αίγλη που έχουν ως τώρα.
Στο επίσημο έντυπο της ΔΟΕ εκείνης της εποχής γράφτηκε η δήλωση του προέδρου της Πιερ Ντε Κουμπερτέν που ανέφερε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906 ήταν οι καλύτεροι που είχαν γίνει ως τότε.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει τα εξής στην ιστοσελίδας της:
«Η ΕΟΑ διοργάνωσε στο Παναθηναϊκό Στάδιο τους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1906. Οι Αγώνες αυτοί δυστυχώς σήμερα αποκαλούνται “Μεσοολυμπιάδα” παρά το γεγονός ότι είχαν διεξαχθεί υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, η οποία μέχρι το 1972 τους συμπεριλάμβανε στον επίσημο Ολυμπιακό Οδηγό της και σε όλα τα σχετικά στατιστικά στοιχεία που εξέδιδε. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι (1900) και στον ‘Αγιο Λουδοβίκο (1904) – που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του κόσμου – οι Αγώνες του 1906 ήταν εκείνοι που έδωσαν νέα ώθηση στο Ολυμπιακό Κίνημα, συμβάλλοντας στην εδραίωση των Αγώνων και την ανάκτηση της χαμένης αίγλης τους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο από την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (1908) που ακολούθησαν
Η τωρινή απόφαση της ΔΟΕ να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο αντί του 2020 το 2021, δημιουργεί δεδικασμένο για την αναγνώριση της διοργάνωσης του 1906.

Share.

Comments are closed.